ČLAN CANU KORIGUJE PRIMJENU TEORIJE GRAVITACIJE

Ilinčić "ljulja" Njutna i daje 5.000 eura za dokaz da griješi

U obimnoj studiji, priča Ilinčić za “Vijesti“, odgovori su na neke od najvećih savremenih zagonetki astrofizike.Iza komplikovane formule, najjednostavnije rečeno, krije se tvrdnja da, u slučajevima kad nije riječ o dvije materijalne tačke, “rezultanta garvitacionih sila ne djeluje u centru, već u nekoj tački koja je pomjerena iz centra“
21777 pregleda 14 komentar(a)
Mogao sam ponuditi i 100 puta više novca: Ilinčić, Foto: Dragana Šćepanović
Mogao sam ponuditi i 100 puta više novca: Ilinčić, Foto: Dragana Šćepanović

Neobičan izazov postavio je Kolašinac Zoran Ilinčić pred svjetsku naučnu javnost prije dvije sedmice - pronalazač i član Odbora za tehniku Crnogorske akademije nauke i umjetnosti (CANU) nudi nagradu od 5.000 eura svakom ko dokaže grešku u njegovom najnovijem radu, koji se djelimično kosi sa primjenom Njutnove teorije gravitacije.

Navodno, naučni rad iz oblasti astrofizike koriguje primjenu Njutnove teorije gravitacije u nekim slučajevima.

U obimnoj studiji, priča Ilinčić za “Vijesti“, odgovori su na neke od najvećih savremenih zagonetki astrofizike. Iza komplikovane formule, najjednostavnije rečeno, krije se tvrdnja da, u slučajevima kad nije riječ o dvije materijalne tačke, “rezultanta garvitacionih sila ne djeluje u centru, već u nekoj tački koja je pomjerena iz centra“.

Isak NjutnNjutn otkrio gravitaciju nakon što mu je jabuka pala na glavu

“Njutn je tu silu definisao kao silu između dvije materijalne tačke - dvije tačke koje su beskonačne veličine, ali imaju masu. To se u praksi i primjeni teorije kasnije prenijelo i na silu, koja djeluje između materijalne tačke i materijalne lopte ili nekog drugog tijela, ili dvije materijalne lopte. Tu se pojavljuje greška u primjeni.

Neka mjerenja u minulih pola vijeka pokazala su drugačije rezultate od onih do kojih se dolazilo primjenom te teorije. To mi je ušlo u misli još za vrijeme studija i 40 godina je prošlo dok sam otkrio u čemu je stvar“, kaže on.

Ističe da je ubijeđen da ga niko neće moći demantovati i da je zbog toga mogao ponuditi i 100 puta veću nagradu.

Ideja o nagradi je “način da se privuče pažnja svjetske javnosti“.

Ilinčić kaže da je rad već zaštitio i prema domaćim propisima, ali i “na načine uobičajene na zapadu“.

Tvrdi da, kada se njegova teorija primijeni na putanju vještačkih satelita, “koji imaju grešku u relanoj putanji u odnosu na proračunatu, od dva do 10 odsto, nema tog odstupanja”.

Tu se krije, objašnjava, i revolucionarnost njegovog rada.

Navodi i takozvanu “pionirsku anomaliju“.

“SAD je 70–ih prošlog vijeka poslao dvije sonde Pionir 10 i Pionir 11 u duboki svemir. Poslije dvije godine je utvrđeno da nijesu na mjestu gdje je trebalo da budu prema proračunima. Svake godine sonde se nalaze za dodatnih 5.000 kilometara iza matematički predviđene pozicije. Moja formula objašnjava taj fenomen, iako je ta zagonetka do sada okupila na desetine simpozijuma, a naučnici su nudili brojna, ispostavilo se, netačna objašnjenja“.

Ilinčić tvrdi i da tu anomaliju, koja se navodno smatra najvećom astrofizičkom zagonetkom 20. vijeka, objašnjava i to što je utvrdio da je masa Sunca veće od one opšte poznate.

Kolašinac je odranije piznat kao naučnik koji “ne prihvata teoriju relativiteta, onako kako je predstavio Ajnšatajn“.

“Nemam kompleks od svjetske naučne zajednice i kolega naučnika koji dolaze iz nekih čuvenih naučnih centara. Znam koliko znam i ne može me pokolebati što su za moj posljednji naučni rad samo dvojica profesora univerziteta kazali da tu ‘nema greške’. Deset puta više ih je odbacilo tu moju teoriju. Teško je nešto što se još u srednjoj školi nauči odjednom odbaciti, toga sam svjestan. No, evo nudim da me demantuju i još nagrađujem za to“.

Ilinčić kaže da samopouzdanje crpi iz desetina stručnih i naučnih radova koje je pisao još za vrijeme studija, ali i činjenice da je konstruisao više od 60 mašina i dao približno toliko novih teorijskih rješenja iz oblasti mašinstva i srodnih disciplina.

On se decenijama bavi problemima gravitacije, svjetlosti, astrofizike i mehanike.

Amortizer zemljotresa čeka priznanje i primjenu

Ilinčić je poznat javnosti i po izumu - “uzdužno krilo letjelice”, za koje tvrdi da će smanjiti potrošnju goriva kod aviona i do 17 procenata.

U izume na koje je ponosan ubraja prvi svoj pronalazak - elektrolančanik za pogon bicikala, a na širu primjenu i priznanje čeka i model amortizera zemljotresa.

Ilinčić tvrdi da taj uređaj štiti zgrade od oštećenja i pri pomjeranju tla do 11 stepeni Merkalijeve skale.

Kolašinac je izumio vjetrogenarator za urbane sredine i on se već koristi na jednoj hali u kolašinskom naselju Bakovići.

Brojni su njegovi izumi i iz oblasti građevinarstva, a najnoviji će, kako kaže, omogućiti uštedu energije u objektima i do dvanaest puta.

Preporučujemo za Vas