"ARTEMIDA"

Lunarna misija NASA ima ime ali ne i budžet

Američka vlada je saopštila da će astronaute, među kojima i prvu ženu, na Mjesec poslati do 2024, a ne do 2028, kako je ranije bilo planirano.
424 pregleda 0 komentar(a)
Misija planirana za 2024. godinu, Foto: Twitter/NASA
Misija planirana za 2024. godinu, Foto: Twitter/NASA

Lunarna misija planirana za 2024. godinu dobila je ime "Artemida" (Artemis), saopštila je američka svemirska agencija NASA, koja je od Kongresa zatražila dodatni novac da bi sve bilo urađeno na vrijeme.

Šef NASA Džim Brindenstajn je sinoć tokom telefonske konferencije za medije zatražio dodatnih 1,6 milijardi dolara za narednu budžetsku godinu, da bi se finansirale rakete i svemirske sonde neophodne za izlazak astronauta na Mjesec. On je tom prilikom saopštio i ime misije.

Artemida, Zevsova ćerka i Apolonova sestra bliznakinja, u starogrčkoj mitologiji je boginja Mjeseca. Apolon je svoje ime dao svemirskom programu "Apolo" u okviru kog je od 1969. do 1972. na Mjesec poslato 12 američkih astronauta.

Američka vlada je u martu saopštila da će astronaute, među kojima i prvu ženu, na Mjesec poslati do 2024, a ne do 2028, kako je ranije bilo planirano.

Trenutni godišnji budžet NASA iznosi oko 21,5 milijardu dolara, od čega je oko 4,5 milijarde u budžetskoj 2019. godini posvećeno raketi SLS, kapsuli "Orion" i razvoju buduće lunarne orbitalne stanice, tri elementa bez kojih je odlazak Amerikanaca na Mjesec nemoguć.

"Dodatne investicije su podstrek ogromnim naporima NASA da do 2024. spusti ljude na Mjesec", rekao je Brindenstajn.

Iako se spominjala i cifra od dodatnih osam milijardi dolara, Brindenstajn je rekao da je to "daleko iznad onoga što je agencija imala u vidu".

Šef NASA koji sada treba da ubijedi Kongres da odobri tražena sredstva, rekao je da bi "mnogo volio" da može da odgovori kolika bi bila ukupna cijena misije.