NEMA POVRATNE INFORMACIJE OD "VIKRAMA"

Indija izgubila kontakt sa svemirskom letjelicom koja je na Mjesecu tražila vodu

Još se ne zna da li je letjelica sletjela ili je doživjela nesreću
1984 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Indija je izgubila kontakt sa svemirskom letjelicom Vikram.

Ona je pokušavala da sleti na južni pol Mjeseca kako bi postavila vozilo koje bi tragalo za znacima postojanja vode na Zemljinom satelitu, saopštila je indijska Organizacija za istraživanje svemira.

Još se ne zna da li je letjelica sletjela ili je doživjela nesreću. Indijska organizacija je navela da je spuštanje letjelice ka Mjesecu bilo normalno do drugog kolometra od lunarne površine i da je u toku analiza podataka kako bi se utvrdilo šta se desilo.

Misija Čandrijan 2, za koju je utrošeno oko 140 miliona dolara, imala je za cilj da analizira kratere na "tamnoj strani Mjeseca", koje sadrže rezerve vode, što je potvrdila misija Čadrijan 1, 2008. godine. Nova misija poletkela je 22. jula iz svemirskog centra u Satiš Davanu na ostrvu Sriharikota, nakon čega je Čandrijan 2 proveo nekoliko nedjelja na putu za Mjesec, da bi konačno ušao u njegovu orbitu 20. avgusta.

Lejtelica Vikram odvojila se 2. septembra od glavnog broda i počela seriju manevara kako bi se pripremila za slijetanje. Uspješnim spuštanjem svemirske letjelice Indija bi postala tek četvrta zemlja koja je to učinila i tek treća zemlja koja je postavila robotizovano vozilo. Samo tri zemlje - SAD, bivši Sovjetski Savez i Kina prizemljile su letjelice na Mjesec, a Kina je u januaru postala prva zemlja koja je stigla do udaljene strane Mjeseca. U aprilu izraelska letjelica se srušila nekoliko trenutaka prije slijetanja na Mjesec.