SZO: Iskorijenjena dva od tri virusa uzročnika dječje paralize

U svijetu je obolijevanje od poliomijelitisa smanjeno za više od 99 odsto od 1988. godine
507 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) pozdravila je "istorijski korak" prema iskorjenjivanju dječje paralize pošto je stručna grupa potvrdila da je u svijetu iskorijenjen drugi od tri tipa poliovirusa uzročnika te bolesti poznate i kao poliomijelitis.

Ta pobjeda, koju je objavila Globalna inicijativa za iskorjenjivanje poliomijelitisa, znači da je aktivan još samo virus tipa 1, jer je virus tipa 2 iskorijenjen 2015, a za virus tipa tri to je obznanjeno ove sedmice, prenosi Hina.

Tip 1 virus je još endemičan

U svijetu je obolijevanje od poliomijelitisa smanjeno za više od 99 odsto od 1988. godine, ali tip 1 virusa koji izaziva dječju paralizu još je endemičan u Pakistanu i Avganistanu u kojima je ukupno 88 osoba zaraženo ove godine.

Riječ je o ponovnom rastu zaraženih nakon rekordno niskog broja u 2017. kada su bila zabilježena 22 slučaja.

"Iskorjenjivanje poliovirusa tipa 3 važna je prekretnica prema svijetu bez poliomijelitisa, ali ipak se ne smijemo opustiti", rekla je doktorica Matšidiso Rebeka Moeti, direktorica SZO za Afriku.

Savez za vakcinaciju GAVi pozdravio je objavu kao "izvanrednu pobjedu u borbi protiv poliomijelitisa".

Bolest koja napada nervni sistem

Polio napada nervni sistem i može izazvati nepovratnu paralizu u roku od nekoliko sati. Bolest se ne može liječiti, ali se infekcija može spriječiti vakcinacijom, te je dramatičan pad oboljelih u posljednjim decenijama ostvaren upravo zahvaljujući sistemskom vakcinacijom novorođenčadi i djece.

Ipak, u populacijama u kojima vakcinacija nije sprovedena, poliovirusi se mogu ponovo javiti i brzo proširiti. Slučajevi se mogu pojaviti i u sredinama u kojima je imunitet nizak, a higijenski uslovi manjkavi jer vakcinisane osobe mogu izbacivati virus i tako izložiti opasnosti one koji nisu vakcinisani.

Filipini su prošlog mjeseca najavili da planiraju sprovesti hitnu kampanju vakcinacije, jer se dječja paraliza ponovno pojavila i registrovana su dva slučaja u 20 godina.

Moeti je pozvala vlade da budno prate situaciju. "Države moraju ojačati rutinsku vakcinaciju, kako bi zaštitile zajednice, udvostručiti rutinski nadzor kako bi mogle detektovati čak i najmanju opasnost od ponovne pojave poliomijelitisa", rekla je.

Bonus video: