Dim iz Australije će "posjetiti" cijelu planetu

Istraživajući kretanja dima, Nasini naučnici utvrdili su da su čestice do 8. januara već obišle "pola Zemlje" i uticale na kvalitet vazduha u drugim državama
4255 pregleda 1 komentar(a)
Australiju pogodili nezapamćeni šumski požari, Foto: AP
Australiju pogodili nezapamćeni šumski požari, Foto: AP
Ažurirano: 14.01.2020. 16:13h

Dim koji je nastao nakon nezapamćenih šumskih požara u Australiji će napraviti najmanje jedan "puni krug" oko planete, upozoravaju Nasini naučnici.

Istraživajući kretanja dima, utvrdili su da su čestice do 8. januara već obišle "pola Zemlje" i uticale na kvalitet vazduha u drugim državama.

Dim je, kako ističu naučnici, "ozbiljno uticao na kvalitet vazduha" u Novom Zelandu i uspio da potamni snijeg na planinskim vrhovima u toj zemlji, prenosi CNN.

Nikola Beluin, naučnik sa Univerziteta u Redingu, kazao je za CNN da je neuobičajena koncentracija čestica stvorenih nakon požara u Australiji i da bi to moglo uticati na kvalitet vazduha u drugim zemljama, uključujući Čile i Argentinu.

"Kada bi se ovakvi požari u Australiji dešavali svake, ili svakih par godina, uticaj na klimu i kvalitet vazduha bi postao zabrinjavajući i primjetan", kazao je on.

Bonus video: