Astronomi traže podršku za istraživanje inteligentnih oblika života u svemiru

"Spremni smo za najsveobuhvatnije istraživanje čitavog neba do sad, a to znači za otkrivanje vanzemaljskih oblika života"
1099 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Vođa jednog od američkih državnih opservatorija, Antoni Bisli za BBC rekao je da smatra da se potraga za inteligentnim oblicima života u svemiru mora ozbiljnije shvatiti, te da bi vlade trebalo da podrže istraživanja u područjima koja državni fondovi već godinama izbjegavaju.

Njegova podrška programu potrage za vanzemaljskim oblicima života, SETI, (Search for Extraterrestrial Intelligence) značajna je promjena u stavovima prema području za koje se donedavno smatralo da je na rubu nauke.

Bisli je svoje mišljenje iznio na sastanku Američkog udruženja za unapređenje nauke u Sijetlu.

Kako prenosi agencija Hina, direktor američke Državne opservatorije za radioastronomiju u Šarlotsvilu kazao je kako i on vjeruje da je "stigao trenutak da SETI oživi i da se na odgovarajući način integriše u ostala polja astronomije".

Istovremeno je jedan od privatnih pokretača i donatora SETI-ja izvjestio da će se teleskopi opservatorije VLA (Very Large Array) u Novom Meksiku uskoro koristiti kako bi se otkrili znaci vanzemaljskih oblika života u drugim svjetovima.

VLA je opservatorija s više antena i koristi neke od najbolje opremljenih teleskopa na svijetu.

Doktor Andrju Semion, vođa naučnog tima koji radi na projektu "Breakthrough Listen" u istraživačkom centru SETI Univerziteta Berkli u Kaliforniji, smatra da uključenje VLA opservatorije u istraživanja znači da bi se izgledi za otkrivanje vanzemaljskih oblika života mogli povećati za "deset ili čak stotinu puta".

"Spremni smo za najsveobuhvatnije istraživanje čitavog neba do sad, a to znači za otkrivanje vanzemaljskih oblika života", rekao je za BBC.

Po njegovom je mišljenju podjednako važna i vjerodostojnost koju učestvovanje VLA uvodi u čitavu priču, prenosi Hina.

"Željeli bismo da vidimo kako se SETI transformiše iz malenog projekta kalifornijskih naučnika i inženjera, izolovanih iz akademskih krugova, u program koji će podjednako biti sastavni dio astronomije i astrofizike kao i bilo koje drugo polje istraživanja", rekao je.

Projekat "Breakthrough Listen" finansira se iz privatnih fondova. Naučnici tragaju za znakovima komunikacije među vanzemaljskim oblicima života u svemiru. Ovaj desetogodišnji projekt započeo je godine 2016, a finansira ga milijarder Juri Milner iznosom od 100 miliona dolara.

Britanski kraljevski astrolog, Lord Ris, predsjedava međunarodnom savjetodavnom grupom ove organizacije.

Za BBC je rekao da, ako se u obzir uzme činjenica da najsnažniji akcelerator čestica u svijetu, Veliki hadronski sudarč, vrijedan više milijardi funti, još uvijek nije postigao cilj, a to je otkrivanje subatomskih čestica izvan trenutne teorije fizike. Vlade bi trebalo da razmotre skromno finansiranje programa SETI s nekoliko miliona funta.

"Bio bih puno samouvjereniji kad bih iznosio argumente o SETI-ju a ne o akceleratoru čestica", rekao je.

NASA je nekad finansirala potragu za vanzemaljskim oblicima života s 10 miliona dolara godišnje. Ali godine 1993. finansiranje je ukinuto. To se dogodilo nakon uvođenja propisa senatora Ričarda Brajna, koji je smatrao da je riječ o bacanju novca.

"Nadamo se da će ovime nastupiti kraj sezone lova na Marsovce o trošku poreskih obveznika", govorio je.

Od tada u SAD-u ili bilo gdje u svijetu nije bilo značajnijeg javnog finansiranja programa SETI, prremda takozvane astrobiološke potrage za dokazima o jednostavnim organizmima iz hemijskih otisaka u atmosferi drugih nebeskih tijela dobijaju sve veću podršku.

U to vrijeme je otkriveno prvih nekoliko planeta koji kruže oko udaljenih zvijezda, ali nije bilo poznato je li to uobičajeno. Sada znamo da jeste jer ih je do danas otkriveno gotovo 4.000, piše Hina.

Upravo taj razvoj, kaže dr Simion, uvjerio je brojne velike svjetske naučnike da bi potragu za inteligentnim oblicima života u drugim svjetovima trebalo shvatiti ozbiljnije.

Ljudska su bića oduvijek gledala u noćno nebo i pitala se 'ima li tamo nekoga'.

"Sada smo u stanju da odgovorimo na to pitanje, a možda i dođemo do otkrića koje bi bilo u rangu najvećih naučnih otkrića u istoriji čovječanstva", kaže Simion.

Bonus video: