Nasa lansirala istraživačkog robota ka Marsu

Ako stigne neoštećen 18. februara 2021. Nasin robot će biti tek peta takva letjelica kojoj je uspio taj put od 1997. godine

2061 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta-AP
Foto: Beta-AP

Američka svemirska agencija (NASA) danas je lansirala ka Marsu svog pokretnog robota Persevirans (Perseverance) koji treba da otkrije tragove ranijeg života na toj planeti.

Raketa Atlas V "Junajted lonč alajansa" (United Launch Alliance) poletjela je kako je predvidjeno u 7.50 po lokalnom vremenu (13.50 po srednjeevropskom vremenu) iz Kap Kanaverala na Floridi, na put dug 480 miiliona kilometara koji će trajati gotovo sedam mjeseci.

Prvi dio rakete se odvojio nekoliko minuta poslije lansiranja. Nasa se sada priprema za drugi dio kada će iz zemljine orbite Persevirans biti izbačen na put ka Marsu.

Ako stigne neoštećen 18. februara 2021. Nasin robot će biti tek peta takva letjelica kojoj je uspio taj put od 1997. godine.

Do sada su sve letjelice bile Američke, ali Kina je prošle nedjelje lansirala svoju prvu letjelicu ka Marsu i ona treba da stigne na crvenu planetu 2021. godine.

Mars bi prema tome iduće godine mogao da ima tri aktivna robota na svojoj površini, sa američkim robotom Kjuriositi koji je prešao 23 kilometra na planeti od 2012. godine.

Glavna misija robota Persevirans će biti da traži tragove ranijeg života na Marsu. Naučnici misle da imaju dobre dokaze da je prije tri milijarde godina planeta bila toplija i pokrivena rekama i jezerima, odnosno imala uslove da nastanu mikrobi.

Bonus video: