Sočiva koja emituju laser crvene boje

Francuski inženjeri koji su napravili prototip pod imenom „Kiklop”, smatraju da će ovim izumom moći da pomognu u istraživanjima koja se odnose na prepoznavanje zjenica u domenu računarskih sistema

6718 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Dailymail.co.uk
Ilustracija, Foto: Dailymail.co.uk

Naučnici, koji su inspiraciju našli u naučno-fantastičnim filmovima, napravili su kontaktna sočiva koja emituju laser crvene boje, u pravcu pogleda onog ko ih nosi.

Kontaktna sočiva su uobičajene veličine ali posjeduju laser koji emituje svjetlosni zrak kroz posebni prorez. Francuski inženjeri koji su napravili prototip ovakvih sočiva pod imenom „Kiklop”, smatraju da će ovim izumom moći da pomognu u istraživanjima koja se odnose na prepoznavanje zenica u domenu računarskih sistema.

Umjesto da se koristi ekrana osjetljiv na dodir ili miš za upravljanje uređajem, prepoznavanje zenice omogućilo bi korisnicima da odaberu opcije na ekranu samo pogledom.

Dizajn je namijenjen svim vrstama oka, svako sočivo ima po jedan laser, a preko njih se mogu nositi i naočare.

Za sada se vrše eksperimenti tako što se ova sočiva stave na vještačko oko koje se kreće, dok stručnjaci prate kako sočiva reaguju i kako ih mogu poboljšati.

Istraživači navode da će za ljude koji će nositi ovakva sočiva osjećaj biti „isti kao kada nose uobičajena sočiva”.

Sistem funkcioniše tako što najprije posbna ugrađena kamera snima tačku o koju se laser obija i zatim emituje zrake u pravcu pogleda osobe koja sočiva nosi.

Inače, na svjetskom kongresu „Mobajl” u Barseloni prošle godine, „Be-Em-Ve” je predstavio prototip vozila koje omogućava vozačima da kontrolišu komande u unutrašnjosti automobila koristeći samo pogled.

Takozvano prepoznavanje pogleda u auto-industriji biće dostupno kupcima prvi put u kompaniji „Be-Em-Ve” od 2021. godine, zajedno sa poboljšanim sistemom prepoznavanja pokreta i glasova u paketu koji njemački proizvođač automobila naziva „prirodnom interakcijom”.

Istraživači kao glavnu prednost korišćenja ovih sočiva navode to što „nema spoljnih djelova jer je sva elektronika ugrađena u sočivo”.

Kada laserska kontaktna sočiva uđu u proizvodnju, prodaju i primjenu, straživači navode da će se najvjerovatnije napajati energijom iz baterija. Ipak, pored svih prednosti, neki od istraživača izražavaju bojazan da bi laser nekako mogao da ošteti oči korisnika jer, kako navode, prema njihovim proračunima, čovjek bi tokom jednog sata upotrebe sočiva zracima bio izložen 900 puta.

Uprkos tome, naučnici su mišljenja da je ovdje u pitanju laser koji je „preslab da bi nanio štetu”.

Studija je objavljena u časopisu Sajentifik riports.

Bonus video: