Nobelova nagrada za hemiju za Šerpantje i Daudnu: Metoda za popravku genetske greške

Naučnice iz Francuske i SAD dijele Nobelovu nagradu za hemiju za razvoj „molekularnih makaza“

4560 pregleda 5 komentar(a)
Emanuel Šarpantje i Dženifer A. Daudna, Foto: Reuters
Emanuel Šarpantje i Dženifer A. Daudna, Foto: Reuters

Francuskinja Emanuel Šarpantje i Amerikanka Dženifer A. Daudna dobitnice su ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju za razvoj metode modifikovanja genoma, tehnika poznato kao CRISPR, saopštila je juče Kraljevska švedska akademija nauka.

One su razvile takozvane „molekularne makaze“ koje mogu da modifikuju ljudske gene, metoda koja obećava da će jednog dana moći da se liječe genetske bolest.

Nagrada im se dodjeljuje za razvoj „metode izmjene gena“ sa alatkom kojom može „ponovo da se ispiše kodeks života”, saopštio je žiri u Stokholmu objavljujući dobitnike nagrada.

„Ogromna moć leži u ovoj genetskoj alatki, koja nas sve pogađa. Ne samo da je revolucionarizovala osnovnu nauku, već je dala inovativne izmjene i dovešće do kreativnih novih medicinskih tretmana“, rekao je Kles Gustafson, predsjedavajući Nobelovog komiteta za hemiju.

Gustafson je kazao da kao rezultat njihovog rada genom sada može biti izmijenjen tako da se „popravi genetska šteta“.

On je upozorio da „ogromna moć ove tehnologije znači da treba da je koristimo vrlo pažljivo“ ali da je isto tako jasno da je to tehnologija i metoda koja će otvoriti ogromne mogućnosti čovječanstvu.

Bonus video: