Ogromna šupljina primijećena ispod najopasnijeg glečera na svijetu

Glečer Tvejts se smatra najopasnijim glečerom na svijetu zbog svoje nestabilnosti i činjenice da zajedno sa glečerom Pajn Ajlend čini slabi "podtrbuh" Zapadne antarktičke ploče
3096 pregleda 0 komentar(a)
Glečer Tvejts, Foto: NASA
Glečer Tvejts, Foto: NASA

Ispod glečera Tvejts na Antarktiku otkrivena je ogromna šupljina, što bi moglo da dovede do značajnog povećanja nivoa mora, saopštila je NASA.

Detaljno istraživanje je pokazalo da ispod najopasnijeg glečera na svijetu raste šupljina, koja je trenutno površine dvije trećine Menhetna i visine 300 metara.

Šupljina je nekada sadržavala 14 milijardi tona leda, od čega se najveći dio istopio u proteklih tri godine.

"Veličina šupljine ispod glečera igra važnu ulogu u njegovom topljenju. Što je veće zapremine to će više toplote i vode ući ispod njega i ubrzati otapanje“, objašnjava vođa istraživanja Pijetro Mililjo iz NASA.

Studija je objavljena i prošla kolegijalnu provjeru u magazinu Sajens advensis (Science Advances), prenosi RTS.

Glečer Tvejts se smatra najopasnijim glečerom na svijetu zbog svoje nestabilnosti i činjenice da zajedno sa glečerom Pajn Ajlend čini slabi "podtrbuh" Zapadne antarktičke ploče. Njegovo topljenje i eventualno odvajanje dovelo bi do značajnog porasta nivoa mora.

Površine Floride, glečer Tvejts sadrži dovoljno leda da podigne nivo mora za više od pola metra. Osim toga, on sprečava topljenje drugih glečera, koji bi mogli da podignu nivo mora za više od dva metra.

Istraživači su otkrili šupljinu koristeći poseban radar u operaciji "Ledeni most“ (Ice Bridge).

Bonus video: