Lijek plitidepsin pokazao pretkliničku efikasnost u liječenju kovida-19

Studija koju je „in vitro“ i „in vivo“ sproveo tim naučnika iz Njujorka, San Franciska i Pariza pokazala je da lijek utiče na smanjenje replikacije virusa, što je rezultiralo 99-postotnim smanjenjem virusnog opterećenja u plućima životinja tretiranih plitidepsinom

5929 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Španska farmaceutska kompanija "PharmaMar" saopštila je da je u časopisu "Science" objavljen rad koji potvrđuje da njen lijek plitidepsin posjeduje "snažnu pretkliničku efikasnost" u liječenju kovida-19.

Studija koju je „in vitro“ i „in vivo“ sproveo tim naučnika iz Njujorka, San Franciska i Pariza pokazala je da lijek utiče na smanjenje replikacije virusa, što je rezultiralo 99-postotnim smanjenjem virusnog opterećenja u plućima životinja tretiranih plitidepsinom, objavio je časopis "Science".

„Vjerujemo da podaci kojima raspolažemo i početni pozitivni rezultati kliničkih ispitivanja kompanije „PharmaMar“ ukazuju na to da bi plitidepsin trebalo razmotriti kada su pitanju proširena klinička ispitivanja u liječenju kovida-19″, prenio je časopis.

Lijek, koji je već odobren na nekim tržištima za liječenje tumora, blokira protein povezan sa kovidom-19, piše Hina.

Svojstvo lijeka da izazove toksične efekte na jednome organu, organskom sistemu ili više njih dobro je poznato odranije, a do sada sprovedena ispitivanja pokazala su da pacijenti dobro podnose doze koje su pritom korišćene, objasnili su iz te kompanije.

Kompanija „PharmaMar“ saopštila je da je u pregovorima sa raznim regulatornim agencijama koja će joj omogućiti početak treće faze ispitivanja lijeka.

Bonus video: