Kineska sonda napravila prvu fotografiju Marsa

U maju će pokušati da sleti na ravnicu na sjevernoj hemisfer Marsa gdje će postaviti rover koji će obaviti istraživanja tokom 90 dana.

10420 pregleda 6 komentar(a)
Fotografija Marsa napravljena kineskom sondom, Foto: Reuters
Fotografija Marsa napravljena kineskom sondom, Foto: Reuters

Kineska sonda Tianven-1 (Tianwen-1) napravila je prvu fotografiju Marsa, saopštila je kineska svemirska agencija.

Fotografija je snimljena na oko 2,2 miliona kilometara daleko od Marsa, prenijela je kineska svemirska agencija, a svemirska letjelica je bila udaljena 1,1 milion kilometara od planete Zemlje.

Očekuje se da će letjelica, lansirana u julu u isto vrijeme kada i američka misija, ući u orbitu Marsa oko 10. februara.

U maju će pokušati da sleti na ravnicu na sjevernoj hemisferi Marsa gdje će postaviti rover koji će obaviti istraživanja tokom 90 dana.

Kina je uložila milijarde dolara u svoj vojni svemirski program i prvi put je poslala čovjeka u svemir 2003. godine. Cilj joj je da napravi svemirsku stanicu u Zemljinoj orbiti do 2022. godine, prenosi Gardijan.

Mars je uvijek bio izazovan za svemirska istraživanja, a većina misija SAD-a, Rusije, Evrope, Japana i Indije od 1960. godine završile su se neuspješno.

Tianven-1 nije prva svemirska misija Kine sa namjerom da stigne do Marsa.

Prethodna misija sa Rusijom 2011. godine završila je neslavno. Ruska letjelica koja je nosila sondu nije uspjela da izađe iz orbite Zemlje i raspala se nad Tihim okeanom.

Ako uspije misija sa sondom Tianven-1, Kina će postati prva zemlja koja će postaviti rover na površini Marsa u svojoj debitantskoj misiji, i time dodatno ojačati svoja svemirska dostignuća, nakon što su prošle godine postali prva država koja je pronašla nova saznanja o Mjesecu od 1970-ih.

Bonus video: