Otkriće japanskih naučnika

Kosmičko zračenje kvari komunikacione mreže

„Meke greške“ nastaju kada se podaci u elektronskom uređaju oštete nakon što se neutroni, koji nastaju kada kosmički zraci udaraju u kiseonik i azot u zemljinoj atmosferi, sudare sa poluprovodnicima unutar opreme

2327 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kosmički zraci godišnje pokvare između 30.000 i 40.000 kućih komunikacionih mrežnih uređaja u Japanu, nedavno je otkrio japanski telekomunikacioni gigant Nipon telegraf i telefon korporejšn (NTT).

Većina takozvanih „mekih grešaka” (“soft errors”) ili privremenih kvarova u mrežnom hardveru NTT-a automatski se ispravlja pomoću sigurnosnih uređaja, ali stručnjaci kažu da su u nekim slučajevima one mogle da dovedu do mnogo većih poremećaja zbog problema koje izaziva kosmičko zračenje, prenosi Japan tajms.

„Meke greške“ nastaju kada se podaci u elektronskom uređaju oštete nakon što se neutroni, koji nastaju kada kosmički zraci udaraju u kiseonik i azot u zemljinoj atmosferi, sudare sa poluprovodnicima unutar opreme.

Pojava ovakvih grešaka je porasla od kako se uvećao broj elektronskih uređaja sa poluprovodnicima malih i visokih performansi. Oo je uzrokovalo probleme kao što je zamrzavanje ekrana na ekranu računara ili telefona, a pretpostavlja se i da su bile uzročnici nekih avionskih nesreća.

Profesorka Masanori Hašimoto na Fakultetu za invormacione nauke i tehnologiju Univerziteta u Osaki i stručnjak za ovaj tip greški, navodi da su ovi kvarovi uticali i na druge mrežne komunikacione uređaje i električne mašine u fabrikama u Japanu i izvan njega.

Pošto se društvo sve više oslanja na elektronske uređaje, posebno tehnologije kao što je vještačka inteligencija ili autonomna vožnja, profesorka Hašimoto upozorava da postoji opasnost da dođe i do

Problem sa ovom vrstom grešaka čije uzroke su ustanovili japanski naučnici je u tome što se mjere kontrole ne mogu provjeriti jer u eksperimentima nije moguće ponovit reakciju koja nastaje dejstvom kosmičkih talasa.

U japanskoj kompaniji NTT su zato mjerili učestalost „mekih grašaka“ kroz eksperiment u kome su poluprovodnike izlagali neutronima i zaključili da se tokom jednog dana javlja oko sto grešaka na njihovim softverima.

Iako NTT nije otkrio da li je zaista došlo do prekida komunikacije na mreži, iz kompanije su naveli da „preduzimaju mjere protiv glavnih problema“ i „proveravaju kvalitet sigurnosnih uređaja i opreme eksperimentima i istraživanjima“. Zato naglašava potrebu da vlade i kompanije i dalje istražuju i nastoje da uvedu kontrolne mjere.

Preporučujemo za Vas