Helikopter NASE Indženuiti se sprema za prvi let na Marsu

Let na Marsu će kao poduhvat biti jednak letu prve letjelice na Zemlji 1903. godine za braću Rajt. Komadić te letjelice koja je poletjela prije više od jednog vijeka u Sjevernoj Karolini u SAD čak je stavljen na Indženuit

4830 pregleda 3 komentar(a)
Indženuiti, Foto: Twitter
Indženuiti, Foto: Twitter

Prvi let na Marsu mini helikoptera Indženuiti (Ingenuity) američke svemirske agencije Nasa mogao bi biti obavljen u ponedjeljak, saopštila je američka svemirska agencija poslije kašnjenja od više od nedjelju dana zbog tehničkog problema.

Putovanje Indženuitija, prvi let jedne letjelice na drugoj planeti, omogućiće Nasi da prikupi podatke od neprocenjive važnosti o uslovima života na Marsu.

"NASA predviđa da bi prvi let helikoptera Indženuiti Mars mogao da se dogodi od ponedjeljka 19. aprila", navela je sinoć agencija.

Podaci mogu biti primljeni nekoliko sati poslije samostalnog leta koji treba da počne oko 9.30 po sredjnjoevropskom vremenu, navela ja američka agencija.

Let predstavlja pravi izazov zato što je vazduh na Marsu gustine samo jedan odsto od zemljine atmosfere. Rotor koji pokreće elise moraće da se okreće mnogo brže nego što to čine helikopteri na zemlji da bi one mogle da podignu letjelicu gurajući vazduh.

Poslije leta helikopter će prenijeti roveru tehničke podatke koje je prikupio a rover će ih poslati na Zemlju.

Među prvim podacima biće crno bijela fotografija koju će Indženuiti snimiti direktno ispod sebe kada bude leto.

Narednog dana kada mu se ponovo napune baterije helikopter će poslati sliku horizonta u boji, snimljenu njegovim drugim foto aparatom.

Međutim najspektakularnije slike očekuju se od rovera Persevirans, postavljenog da posmatra nekoliko metara odatle i koji treba da snimi let helikoptera.

Ako ovaj let uspije drugi let bi mogao da se organizuje četiri dana kasnije. Predviđeno je do pet letova, a svaki će biti sa težim zadatkom. Nasa bi željela da podigne helikopter do pet metara visine a zatim da pokuša da njegovo kretanje bude lateralno.

Let na Marsu će kao poduhvat biti jednak letu prve letjelice na Zemlji 1903. godine za braću Rajt. Komadić te letjelice koja je poletjela prije više od jednog vijeka u Sjevernoj Karolini u SAD čak je stavljen na Indženuiti.

Poslije najviše mjesec dana Indženuiti će prestati sa letovima i ostaviti roveru Persevirans da se koncentriše na svoj glavni zadatak, potragu za tragovima davnog života na Marsu.

Bonus video: