Kina uspješno sustila svemirsku letjelicu na Mars

Letjelica se spustila na dio crvene planete nazvan "Utopia planitia", što je velika ravnica na sjevernoj polovini Marsa

5429 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je uspješno spustila danas svemirsku letjelicu na površinu Marsa, što je veliki uspjeh za svemirski program Pekinga.

Lender na kome se nalazi mali teledirigovani robot Džurong sletio je na Mars, javila je danas javna televizija CCTV i dodala da je signal primljen na Zemlji.

Spuštanje na crvenu planetu je posebno komplikovano i brojne evropske, sovjetske i američke misije su u prošlosti bile neuspješne.

Letjelica se spustila na dio crvene planete nazvan "Utopia planitia", što je velika ravnica na sjevernoj polovini Marsa.

Ovo je za Kineze prvi nezavisni pokušaj da spuste letjelicu na Mars. Kina ima ambiciju da sa ovom misijom uradi sve što su Amerikanci uspjeli u više misija na Mars od 1960-ih.

Kina je u februaru već uspjela da postavi sondu Tianven-1 u orbitu Marsa i da napravi slike te planete, a rano jutros spustila je lender na Mars, iz koga će izaći teledirigovani robot.

Rover Džurong težak više od 200 kilograma opremljen je sa četiri solarna panela za električno napajanje i treba da bude u funkciji tri mjeseca. On takođe ima kamere, radar i laser koji će mu omogućiti da proučava okolinu i analizira sastav marsovskih stijena. Ime Džurong izabrano je poslije onlajn ankete i odnosi se na Boga vatre iz kineske mitologije. Ta simbolika opravdana je kineskim nazivom za Mars "huoksing" što bukvalno znači "vatrena planeta".

Kina je već pokušala da pošalje sondu na Mars 2011. godine u zajedničkoj misiji sa Rusijom, ali pokušaj je propao i Peking je zatim odlučio da nastavi svoj svemirski program samostalno.

Bonus video: