Nova pravila: Bezos i Brenson ipak nisu astronauti

Uveden je pojam komercijalnog astronauta, koji podrazumijeva ispunjavanje samo visinskog uslova, što su oba milijardera postigla

4575 pregleda 2 komentar(a)
Bezos, Foto: Reuters
Bezos, Foto: Reuters

Snovi milijardera Ričarda Brensona i Džefa Bezosa o tome da postanu astronauti raspršeni su, jer je Nasa pooštrila definciju tog pojma.

Astronauti moraju da budu dio posade i naprave naučni i doprinos u pogledu bezbjednosti svemirskih letova, navodi se, između ostalog, u novim pravilima američke Federalne administracije za avijaciju (FAA), prenosi B92.

Ovo su prve promjene koje su uvedene u definiciju pojma "astronaut" od kada ju je FAA uvela 2004. godine.

Zbog novih pravila Džef Bezos i ser Ričard Brenson ne mogu biti nazvani astronautima iako su ispunili uslov da odlete na visinu od 80 kilometara.

Uveden je pojam komercijalnog astronauta, koji podrazumijeva ispunjavanje samo visinskog uslova, što su oba milijardera postigla.

Izmjene su donijete u utorak – isti dan kada je najbogatiji čovjek svijeta Džef Bezos odletio do ivice svemira na raketi "Blu oridžin". Devet dana prije njega, britanski milijarder Ričard Brenson izveo je isti podvig letjeći u raketnom avionu "juniti" njegove kompanije "Virdžin galaktik".

Kao komercijalni astronauti, Bezos i Brenson ne mogu da dobiju zvanične ordene od FAA. Oznake za astronaute, koje su im okačene na skafandere poslije letova, napravile su njihove kompanije i nisu zvanični ordeni.

Bonus video: