Otkriveno novo ostrvo - najsjevernija kopnena tačka na svijetu

Iako je izložen kretanju lednika, naučnici su kazali da današnji izgled ostrva nije direktna posljedica globalnog zagrijavanja koje je smanjilo ledenu ploču Grenlanda

13672 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Naučnici su prošlog mjeseca otkrili ostrvo uz obalu Grenlanda za koje kažu da je najsjevernija kopnena tačka na svijetu.

To malo ostrvo, kako prenosi agencija Rojters, a otkriveno nakon pomjeranja ledenih santi.

To otkriće je uslijedilo u trenutku dok arktičke nacije - Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kanada, Danska i Norveška vode bitku za kontrolom nad Sjevernim polom udaljenim oko 700 kilometara prema sjeveru, kao i za okolno morsko dno, za prava na ribolov i pomorske puteve koji su nastali otapanjem leda zbog klimatskih promjena.

"Nije nam bila namjera da otkrijemo novo ostrvo", rekao je polarni istraživač i vođa istraživačkog objekta Arktičke stanice na Grenlandu Morten Raš za agenciju Rojters.

novo ostrvo Grenland
foto: Reuters

"Otišli smo tamo po uzorke"

Naučnici su isprva mislili da su stigli na Odag, ostrvo koje je 1978. otkrio danski istraživački tim.

Tek su kasnije, provjeravajući tačnu lokaciju, shvatili da su na drugom ostrvu, koje se nalazi 780 metara sjeverozapadno.

"Mi smo pomalo kao istraživači iz prošlosti, koji su mislili da su stigli na određeno mjesto, a zapravo su pronašli potpuno neko drugo mjesto", rekla je poduzetnica iz Švajcarske Kristin Lejster, koja je finansirala ekspediciju.

Kristin Lejster
foto: Reuters

Malo ostrvo, prečnika oko 30 metara, čiji najviši vrh iznosi oko tri metra, sastoji se od blata sa morskog dna, kao i od morene, naslaga materijala nataloženog direktno sa lednika koji se neprestano kreću.

Članovi istraživačkog tima su kazali da će za novootkriveno ostrvo predložiti naziv "Qeqertaq Avannarleq", što na grenlandskom znači "najsjevernije ostrvo".

Na istom području je posljednjih nekoliko decenija najsjevernije ostrvo na svijetu tražilo više američkih ekspedicija.

novo ostrvo Grenland
foto: Reuters

Godine 2007. arktički istraživač Denis Šmit otkrio je slično ostrvo u blizini.

Iako je izložen kretanju lednika, naučnici su kazali da današnji izgled ostrva nije direktna posljedica globalnog zagrijavanja koje je smanjilo ledenu ploču Grenlanda.

Profesor i vođa geodinamike na danskom Nacionalnom svemirskom institutu, Rene Forsberg koji je 1978. bio dio ekspedicije koja je otkrila Odag, rekao je da ovo kopno ispunjava sve kriterijume da bi se nazivalo ostrvom.

Potvrdio je da je to trenutno najsjevernija kopnena tačka na svijetu.

Bonus video: