Tri stvari koje možda niste znali o najvećem ekološkom projektu Nikšićkog Piva

Prvi projekat u ovoj „zelenoj“ platformi došao je u vidu poziva na akciju: Amo da čistimo! Zašto je upotrijebljen baš izraz „amo“, ali i druge zanimljivosti o najvećem ekološkom projektu Nikšićkog Piva, otkrivamo u tekstu.

44833 pregleda 24 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Pivara Trebjesa
Foto: Pivara Trebjesa

Pivara „Trebjesa“ i Nikšićko Pivo pokrenuli su ove godine veliku ekološku platformu Nikšićko Green, sa ciljem davanja doprinosa rješavanju nekih od problema u oblasti zaštite životne sredine. Dijelimo zanimljivosti koje možda do sada niste znali o najvećem ekološkom projektu Nikšićkog Piva.

  1. Projekat nema slučajno riječ „amo“ u svom nazivu.

Naime, slogan je povezan sa prošlogodišnjom kampanjom „Amo popit po pivo“, koju je Nikšićko Pivo realizovalo u saradnji sa poznatim crnogorskim hip hop duom, Who See. Imajući u vidu izuzetan uspjeh te kampanje, saradnja sa Who See proširena je i na društveno odgovornu platformu Nikšićkog Piva.

Uvažavajući specifičan stil i jezik Who See dvojca, po kojem su regionalno prepoznati i omiljeni, kao i slobodu njihovog umjetničkog izraza, već odomaćeni sleng „amo“ upotrijebljen je i u Nikšićko Green platformi. Pomenuti sleng izveden je iz češće korišćenog „ajmo“ i na odličan način oslikava veliko bogatstvo našeg jezika.

  1. Prva od planiranih akcija sanacije već je počela.

Sanacijom korita nikšićke rijeke Bistrica, započele su aktivnosti na terenu u sklopu Nikšićko Green – Amo da čistimo. Ova sanacija se realizuje u saradnji sa Opštinom Nikšić i nadležnim službama, a obuhvatiće, pored uklanjanja otpada i uređenja šetačke staze, postavku prve pametne mrežne brane na Bistrici. Ova brana, koja će biti napravljena i od pivskih buradi, zaustavljaće otpad na jednom mjestu, omogućavajući tako njegovo lakše uklanjanje od strane komunalnih službi.

Pivara Trebjesa
foto: Pivara Trebjesa

Nikšić je jedna od 12 opština u kojim su planirane akcije sanacije u okviru Nikšićko Green – Amo da čistimo projekta. U narednom periodu ova ekološka nit širiće se, pored Nikšića, i u Podgorici, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru, Budvi, Ulcinju, Žabljaku, Plužinama, Plavu, Rožajama i Andrijevici.

3. Za projekat je osmišljena posebna serija limenki Nikšićkog Piva.

Omiljeno pivo do potrošača je ovaj put došlo i sa važnim porukama o potrebi zaštite životne sredine, na svakom koraku i u svakoj prilici. „Krenula je akcija i muzika je tukla, okrećemo novi list, amo da se skuplja“, „Kad udicu zabačim neko smeće se zakači, kad se to počisti, eo, pivo častim“, „Turisti vole viđet samo kad su obale čiste, ako vide smeće mogu svašta da pomisle“ - samo su neke od poruka koje nam Nikšićko Pivo donosi u svojoj novoj, limitiranoj seriji.

I tu nije kraj! Od svake kupljene limenke, koje su još kratko dostupne na tržištu, po jedan eurocent odvaja se u fond za sanaciju, čime svaki potrošač daje doprinos čistijoj životnoj sredini. Imamo jednu prirodu, sačuvajmo je za naše i buduće generacije i pokrenimo se na akciju. Amo da čistimo!

Pivara Trebjesa
foto: Pivara Trebjesa