lijek sa dvostrukom namjenom

Kompanija Fajzer pokrenula klinička ispitivanja anti-kovid pilule

Zaraženim pacijentima smanjio bi rizik od dobijanja ozbiljnijih simptoma, ili bi djelovao i kao prevencija kod osoba koji su u bliskom kontaktu sa inficiranim

10940 pregleda 6 komentar(a)
Kompanija Fajzer (Ilustracija), Foto: Beta/AP
Kompanija Fajzer (Ilustracija), Foto: Beta/AP

Farmaceutska kompanija Fajzer saopštila je danas da je pokrenula veliko kliničko ispitivanje tablete protiv koronavirusa, koja bi bila namijenjena smanjenju rizika od infekcije kod osoba čiji su članovi porodice zaraženi tim virusom.

Nekoliko kompanija, kao što su Merk i Roš rade na proizvodnji takve vrste antivirusnih ljekova. Ti ljekovi bi mogli da spriječe i razmnožavanje virusa u organizmu.

Takav lijek bi mogao da ima dvostruku namjenu - da zaraženim pacijentima smanji rizik od dobijanja ozbiljnijih simptoma, ili da bude kao prevencija kod osoba koji su u bliskom kontaktu sa inficiranim.

"Verujemo da bi ovaj tretman mogao da pomogne u ranom zaustavljanju razmnožavanja virusa, potencijalno bi mogao da spriječi širenje zaraze kod ljudi koji su u kontaktu sa inficiranim osoba, ili da uspori početak infekcije", izjavio je naučnik Fajzera Mikael Dolsten.

Prema njegovim riječima, taj lijek bi bio komplementaran vakcinama protiv koronavirusa.

Lijek nazvan za sada šifrom PF-07321332, osmišljen je kao pilula koja bi se pila sa čašom vode.

Naučnik je rekao da ukoliko se pokaže efikasnim, lijek bi mogao da se daje uz male doze drugog lijeka - ritonavira, koji se koristi protiv virusa HIV-a.

Preporučujemo za Vas