VIDEO Astronauti Džai Džigang i Vang Japing izveli svoju prvu svemirsku šetnju

Par je proveo 6,5 sati van vozila i vratio se u osnovni modul u 1:16 po pekinškom vremenu

4174 pregleda 0 komentar(a)
Vang Japing, Foto: Screenshot/Youtube
Vang Japing, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 08.11.2021. 13:18h

Kineski astronauti Džai Džigang i Vang Japing izveli su svoju prvu svemirsku šetnju i vratili se u osnovni modul svemirske stanice Tijanhe, saopštila je jutros Kineska svemirska agencija (CMSA).

To je bila treća misija van vozila od početka izgradnje kineske svemirske stanice i prva koju su izveli članovi posade letjelice Šendžou-13, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Par je proveo 6,5 sati van vozila i vratio se u osnovni modul u 1:16 po pekinškom vremenu.

Misija je nastavila sa testiranjem funkcije svemirskih odijela nove generacije koja je razvila Kina, koordinaciju između astronauta i mehaničke ruke, kao i pouzdanost i bezbjednost prateće opreme, navodi CMSA.

Kina je 16. oktobra lansirala svemirski brod Šendžou-13 sa tri astronauta. Oni treba da ostanu šest mjeseci na modulu Tijanhe, gdje će nastaviti izgradnju svemirske stanice.

Vang Japing postala je prva Kineskinja koja je izvela svemirsku šetnju.

Vang Japing (41) je pukovnik i pilot, i dio je misije Šendžu-13 lansirane sredinom oktobra.

Posada u kojoj su još dva astronauta boraviće šest mjeseci na modulu Tijanhe, jedinom od tri modula buduće kineske svemirske stanice koji je za sada sagrađen.

Njihov zadatak je da nastave izgradnju svemirske stanice i takođe da testiraju kapacitet za dugi boravak od pola godine u bezvazdušnom prostoru.

Zajedno sa generalom Džai Džigangom (55), koji je komandant misije, Vang Japing je noćas boravila u svemiru šest i po sati, saopštila je kineska svemirska agencija zadužena za letove sa posadom (CMSA).

Cilj izlaska bio je instaliranje novih elemenata robotske spoljne ruke, osiguranje pouzdanosti opreme i testiranje svemirskih kombinezona nove generacije.

"Svi predviđeni zadaci završeni su uspješno", navela je agencija.

To je treća svemirska šetnja za posade na Tijanheu, a prva tima Šendžu-13, koji treba da obavi još jednu ili dvije šetnje u svemiru narednih mjeseci dok je na modulu.

Vang Japing je već imala svoj prvi svemirski let 2013. godine, i tada je bila druga Kineskinja koja je letjela u svemir.

Misija Šendžu-13 je peta od 11 misija (sa posadom i bez nje) koje će ukupno biti potrebne da se izgradi kineska svemirska stanica.

Predviđeno je da se njena gradnja završi krajem 2022. godine.

Nazvana Tijangong (Nebeska palata) ona će po veličini biti slična bivšoj sovjetsko-ruskoj stanici Mir (1986-2001), a predviđeno je da radi najmanje 10 godina.

Bonus video: