Astronaut Maurer u svemiru slavi dva Božića

Astonaut Evropske svemirske agencije poletio je 11. novembra sa još trojicom kolega iz američke Nase

4393 pregleda 1 komentar(a)
Mauer, Foto: Christoph Soeder/dpa
Mauer, Foto: Christoph Soeder/dpa

Njemački astronaut Matijas Maurer raduje se proslavi Božića na 400 kilometara iznad Zemlje u Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) kao “nevjerovatnoj” i jedinstvenoj prilici.

”Naravno da je potpuno poseban trenutak doživjeti Božić u svemiru,” rekao je za agenciju DPA Maurer, priznajući da će za njega proslava 24. decembra ipak biti dosta kratka.

”Moraćemo da radimo na Badnje veče, pa ćemo Božić nažalost kasnije morati da nadoknadimo,” rekao je 51-godišnji astronaut.

Naime, dva dana uoči Božića na MSS treba da stigne letelica SpejsEks (SpaceX) za snabdijevanje, koja će dopremiti i opremu za eksperimente, a među njima i za biološke probe koje treba što prije obraditi.

Maurer se nada da će posada u ponedjeljak imati slobodan dan. “Računam da će moje ruske kolege početkom januara još jednom slaviti Božić, pa ako se to desi, mi ćemo naravno rado slaviti sa njima.”

Letjelica će u svemir donijeti “još nekoliko malih iznenađenja od naših najmilijih kod kuće,” ispričao je Maurer.

”Nadam se da će biti i neki mali poklon za mene.”

Maurer je rekao da će letjelicom stići i božićni obrok, a da on planira da povodom velikog praznika raspakuje malu plastičnu jelku koja se cijele godine nalazi na MSS.

Dodao je da će razgovarati telefonom sa porodicom i prijateljima i da mu upravo takvi trenuci u svemiru nedostaju.

Astonaut Evropske svemirske agencije poletio je 11. novembra sa još trojicom kolega iz američke NASA-e ka MSS. On je dvanaesti Nijemac u svemiru i četvrti na svemirskoj stanici.

Bonus video: