planirano postavljanje svemirske stanice

Satelit NASA napustio Zemljinu orbitu i krenuo ka Mjesecu

Ako se i ostatak misije bude uspješno odvijao, satelit će nekoliko mjeseci slati važne informacije kada bude krenuo u novu orbitu oko Mjeseca koja se zove pravolinijska orbita, kojom se do sada ni jedan satelit nije kretao

1725 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Satelit ne veći od mikrotalasne pećnice uspješno je danas napustio zemljinu orbitu i uputio se ka Mjesecu, što je najnoviji korak u NASA-inom planu da ponovo spusti astronaute na površinu Mjeseca.

Kompanija Roket Lab (Rocket) je satelit Kapstoun (Capstone) lansirala prije šest dana sa novozelandskog poluostrva Mahia u jednoj od svojih malih raketa i biće mu potrebno četiri mjeseca da stigne do Mjeseca.

Osnivač kompanije Piter Bek rekao da ne može riječima da opiše uzbuđenje povodom projekta.

"Bio je to projekat za koji nam je trebalo dvije, dvije i po godine i koji je nevjerovatno, nevjerovatno težak za izvođenje", rekao je on.

Ako se i ostatak misije bude uspješno odvijao, satelit će nekoliko mjeseci slati važne informacije kada bude krenuo u novu orbitu oko Mjeseca koja se zove pravolinijska orbita, kojom se do sada ni jedan satelit nije kretao.

Na kraju, NASA planira da postavi svemirsku stanicu pod nazivom Gejtvej (Gateway) u orbitalnoj putanju, sa koje astronauti mogu da se spuste na površinu Mjeseca u okviru programa Artemis.