Ribe roboti bi mogli da riješe problem zagađenja okeana mikroplastikom

Njegovo tijelo takođe sadrži molekule koji su blago negativno naelektrisani, koji privlače djelove mikroplastike koji su pozitivno naelektrisani. To znači da je robo-riba toliko 'ljepljiva' da ne mora da se približi toliko da dodirne svaku mikroplastiku da bi je sakupila

5152 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Naučnici sa Univerziteta Sičuan u Kini razvili su robota u obliku ribe koji može da sakuplja sitne komadiće plastičnog otpada. Robot koristi svjetlost lasera ​​da zamahne repom sa jedne na drugu stranu i ima tijelo koje može da privuče molekule pronađene na mikroplastici, zbog čega se zalijepe za njega dok pliva.

Robo-riba je djelimično inspirisana morskim životom - njeno pokretno tijelo koristi strukturu sličnu prirodno snažnoj i fleksibilnoj supstanci koja se nalazi na unutrašnjoj površini školjki: sedef.

Sedef je slojeviti materijal koji pod mikroskopom izgleda skoro kao zid od cigle. Ovu strukturu je tim oponašao u svom robotu, jer su mu klizni slojevi omogućili da pomjera rep, ali ga je snaga cjelokupnog dizajna učinila izdržljivijim, piše portal ScienceFocus.

Sada kada je tim dokazao da koncept robo-ribe funkcioniše, preći će na razvoj njegove sposobnosti da zaroni dublje i iznese više mikroplastike iz okeana.

Svi predmeti koji sadrže plastiku mogu osloboditi mikroskopske količine plastičnih ostataka, koji se nazivaju mikroplastika. Ovi mali komadići materijala - veličine manje od pet milimetara nakupljaju se na morskom dnu. Tamo se mogu zamijeniti sa hranom i zaglaviti se u digestivnom traktu životinje, što dovodi do gladovanja.

Neke plastike su obrađene prije upotrebe, a kako se njihov premaz degradira, može otpustiti toksične hemikalije u vodu koje truju obližnji morski život.

Niko ne zna tačno koliko plastike ima u svjetskim okeanima. Najnoviji podaci, objavljeni 2015, procjenjuju da negdje između 4,8 i 12,7 miliona tona plastike uđe u more svake godine.

mikroplastika
foto: Shutterstock

Iako smanjenje plastičnog otpada i filtriranje otpadne vode prije nego što stigne u okean može pomoći da se smanji količina mikroplastike u našim morima, čišćenje već zaprljane vode je teško. Sićušne čestice se mogu zabiti duboko u pukotine i pukotine na morskom dnu, područja do kojih je teško doći pomoću velikih i nefleksibilnih robota.

Nova robo-riba je, međutim, duga samo 15 milimetara. Njegov pametan dizajn takođe mu omogućava da pliva u svim pravcima koristeći izvor svjetlosti kao snagu. Kada laser obasja rep ribe, svjetlost deformiše materijal, uzrokujući njegovo savijanje. Učinjeno nekoliko puta uzastopno čini da se rep preklapa sa jedne na drugu stranu, a robo-riba može plivati do 2,67 puta dužine svog tijela u sekundi.

foto: Reuters

Njegovo tijelo takođe sadrži molekule koji su blago negativno naelektrisani, koji privlače djelove mikroplastike koji su pozitivno naelektrisani. To znači da je robo-riba toliko 'ljepljiva' da ne mora da se približi toliko da dodirne svaku mikroplastiku da bi je sakupila.

Trenutno, međutim, tim je samo testirao ribu na mikroplastici koja pluta u vodi. Sljedeći test će biti da se vidi da li robot može da privuče plastiku u tako izazovnom području kao što je morsko dno.

Bonus video: