NASA prvo objavila da Kina nije podijelila informacije

Nekontrolisani povratak na Zemlju: Kineska raketa se raspala iznad Indijskog okeana

"Veći dio rakete je uništen" tokom spuštanja, navela je kineska svemirska agencija

9521 pregleda 1 komentar(a)
Lansiranje rakete 24. jula, Foto: Reuters
Lansiranje rakete 24. jula, Foto: Reuters

Kineska raketa pala je juče na Zemlju poslije nekontrolisanog povratka iz atmosfere i raspala se iznad Indijskog okeana, potvrdila je kineska svemirska agencija.

Američka svemirska agencija (NASA) prethodno je to objavila navodeći da Kina nije podijelila informacije o tom potencijalno opasnom spuštanju.

Na svom zvaničnom nalogu na Vičetu (WeChat) kineska svemirska agencija dala je koordinate pada djelova rakete u Suluskom moru oko 57 kilometara od istočne obale ostrva Palavan na Filipinima.

"Veći dio rakete je uništen" tokom spuštanja, navela je kineska agencija.

Raketa je upotrijebljena prošle nedjelje da lansira drugi od tri modula Kineske svemirske stanice Tijangong u izgradnji, koja treba da bude potpuno završena do kraja ove godine.

Američka vojska je nekoliko sati ranije javila da se kineska raketa vratila u atmosferu.

Komanda Svemirskih snaga potvrđuje da se raketa Dugi Marš 5B Narodne Republike Kine vratila u atmosferu iznad Indijskog okeana 30. jula u 18.45 po srednjoevropskom vremenu, navedeno je u tviter poruci američke vojske.

Malezijska svemirska agencija je navela da je primijetila krhotine rakete kako gore prije nego što su pale u Sulusko more, sjeveroistočno od ostrva Borneo.

Ta raketa nije napravaljena da može da kontroliše svoje vraćanje iz orbite, što je kao i ranija lansiranja izavalo kritike.

Kina "nije dala precizne informacije o putanji njihove rakete Dugi marš-5B", juče je objavio na tviteru šef NASA-e Bil Nelson i upozorio da to može biti opasno i da izazove ljudske i materijalne gubitke, i pozvao da se poštuje uobičajena praksa u takvim situacijama.

Ulaskom u atmosferu izaziva se visoka temperatura i stvara frikcija i djelovi predmeta mogu da gore i da se raspadnu, ali može se dogoditi da najveće letjelice kao što je Dugi marš-5B, ne budu potpuno uništene.