Kineski naučnici razvijaju novu strategiju liječenja gubitka koštane mase

Impulsno elektromagnetno polje može da izazove efikasne signalne odgovore unutar koštanih ćelija glodara kada su izložene radioaktivnosti, navodi se u studiji

5053 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kineski naučnici su razvili neinvazivnu tehniku uz pomoć magnetne energije, koja uliva nadu da će spriječiti gubitak koštane mase kod oboljelih od raka pod radioterapijom, javila je agencija Sinhua.

U studiji objavljenoj u časopisu Sajens Advansis (Science Advances) navodi se da impulsno elektromagnetno polje može da izazove efikasne signalne odgovore unutar koštanih ćelija glodara kada su izložene radioaktivnosti.

Radioterapija, koja se često koristi za liječenje raka, povećava izlječenje tumora i stopu preživljavanja, ali je oštećenje kostiju među njenim neželjenim efektima. Liječenje opisano u studiji smanjilo je gubitak koštane mase kod pacova 45 dana poslije radioterapije na nivo sličan onom kod pacova koji nikada nisu bili izloženi zračenju.

Potencijalna strategija može da stimuliše rast i diferencijaciju koštanih ćelija, koje se nazivaju osteoblasti.

Istraživači sa Četvrtog vojno-medicinskog univerziteta u Kini ispitali su signalizaciju jona kalcijuma u realnom vremenu u ozračenim koštanim ćelijama kao odgovor na stimulaciju višestrukim talasnim oblicima impulsnog elektromagnetnog polja za koje se ranije navodilo da mogu da imaju biološke efekte.

Oni su otkrili da impulsno elektromagnetno polje pokreće najjači signalni odgovor jona kalcijuma kada se daje pri intenzitetu od dvije militesle i frekvenciji od 15 herca.

Otkrića nude novu mogućnost da oštećenje kostiju izazvano radioterapijom bude smanjeno na neinvazivan i isplativ način, rekli su istraživači.

Bonus video: