Odloženo lansiranje rakete NASA za istraživanje Mjeseca za 2. septembar

Inženjeri nastavljaju da prikupljaju dodatne podatke o kvaru na motoru broj tri i zadržaće raketu u trenutnoj konfiguraciji kako bi prikupili podatke i procijenili šta treba da se uradi

10313 pregleda 9 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Ažurirano: 29.08.2022. 17:18h

Lansiranje prve faze NASA programa Artemis za istraživanje Mjeseca otkazano je u svemirskom centru Kenedi na Floridi, pošto nije mogao da bude riješen problem na jednom od četiri motora rakete Space Launch Sistem (SLS), a novi pokušaj lansiranja zakazan je za 2. septembra.

Kako su istakli iz NASA, inženjeri nastavljaju da prikupljaju dodatne podatke o kvaru na motoru broj tri i zadržaće raketu u trenutnoj konfiguraciji kako bi prikupili podatke i procijenili šta treba da se uradi.

Potvrdili su i da raketa SLS i svemirska letjelica Orion ostaju na lansirnoj rampi u svemirskom centru Kenedi.

Povezani članci

29. Avgust 2022.

"Artemis 1" utire put za buduće naselje na Mjesecu

Raketa Spejs lanč sistem trebalo je da ponese kapsulu Orion, bez ljudi, na ovaj let. Orion treba da obiđe Mjesec i da se vrati na Zemlju, a čitavo putovanje će trajati oko šest nedelja.

NASA planira da pošalje astronaute da oblete oko Mjeseca 2024. godine i potencijalno ih spusti na površinu Mjeseca već 2025. godine.

Ako vrijeme poremeti, još jedan pokušaj bi se desio u petak.

Lansiranje je dio NASA-inog programa Artemis, čiji je cilj da ljudi po prvi put od 1972. godine šetaju Mjesecom, uključujući prvu ženu koja bi to učinila.

NASA takođe planira bazu na Mjesecu kao dio Artemide i kaže da će iskoristiti ono što nauči kako bi unaprijedila napore za slanje prvih astronauta na Mars.

Bonus video: