misija dolazi 50 godina nakon apola

U subotu novi pokušaj lansiranja rakete na Mjesec

Curenje goriva, a zatim i problem s motorom tokom završnih priprema za polijetanje, naveli su NASA-u da u ponedeljak odloži lansiranje svoje moćne rakete na Mjesec, koja bi u orbitu oko njega ponijela tri probne lutke u kapsuli

4232 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Screenshot/NASA
Foto: Screenshot/NASA

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da će u subotu ponovo pokušati da lansira svoju novu raketu na Mjesec.

Pokušaj lansiranja u ponedeljak je morao da bude otkazan jer se jedan motor, od ukupno četiri, nije ohladio do potrebne temprature za rad, prenio je BBC.

Poslije razmatranja podataka inženjeri vjeruju da sada shvataju zašto se to desilo. Smatraju da je to povezano s neispravnim čitanjem senzora i da mogu da riješe problem na dan lansiranja.

Curenje goriva, a zatim i problem s motorom tokom završnih priprema za polijetanje, naveli su NASA-u da u ponedeljak odloži lansiranje svoje moćne rakete na Mjesec, koja bi u orbitu oko njega ponijela tri probne lutke u kapsuli.

NASA je više puta počinjala i zaustavljala punjenje rakete "Spejs lonč sistem" (Space Launch Sistem) sa skoro milion galona superhladnog vodonika i kiseonika. Uzrok je curenja visoko eksplozivnog vodonika na istom mjestu gde je došlo do curenja tokom generalne probe u proljeće.

Raketa je trebalo da postavi kapsulu za posadu u orbitu oko Mjeseca. To lansiranje bi bila prekretnica u američkoj namjeri da astronauti ponovo odu na površinu Mjeseca po prvi put otkako je program Apolo okončan prije 50 godina.

Duga 98 metara, ona je najmoćnija raketa koju je ikada napravila NASA, koja je nadmašila čak i Saturn V koji je astronaute Apola odveo na Mjesec.

Lansiranje, kad do njega dođe, biće prvi let u NASA-inom programu istraživanja Mjeseca u 21. vijeku, nazvanom Artemis, po Apolonovoj mitološkoj sestri bliznakinji.

Pod pretpostavkom da prvi let, s lutkama, test prođe dobro, astronauti će na drugi let oko Mjeseca i nazad, već 2024. godine. Slijetanje dvije osobe na Mjesec moglo bi da uslijedi do kraja 2025.