Kineski istraživači razvijaju digitalnu masku radi anonimnosti dijagnoze i zaštite privatnosti

Skladištenje slika lica u medicinskim kartonima predstavlja rizik za privatnost zbog osjetljive prirode ličnih biometrijskih podataka koje se mogu izdvojiti iz takvih slika.

3740 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kineski istraživači razvili su digitalnu masku kako bi se omogućila anonimnost prilikom posjete ljekaru i sačuvala privatnost lica pacijenata, navodi se u istraživačkom članku nedavno objavljenom u časopisu Nature Medicine, prenosi Sinhua.

Lice može otkriti različite fiziološke ili patološke karakteristike ljudskog tijela. Dakle, informacije o licu su važne za kliničku dijagnozu i liječenje bolesti, uključujući oftalmologiju, kardiovaskularni i nervni sistem.

Kako je lice jedna od najvažnijih biometrijskih informacija ljudskog tijela koje se ne može uređivati, ono ima i funkciju prepoznavanja identiteta. Dakle, skladištenje slika lica u medicinskim kartonima predstavlja rizik za privatnost zbog osjetljive prirode ličnih biometrijskih informacija koje se mogu izdvojiti iz takvih slika.

Da bi te rizike sveli na minimum, istraživači sa univerziteta i instituta kao što su Univerzitet Sun Jat-sen i Univerzitet Tsinghua razvili su digitalnu masku, koja se zasniva na trodimenzionalnoj rekonstrukciji i algoritmima dubokog učenja za nepovratno brisanje prepoznatljivih karakteristika, uz zadržavanje onih karakteristika koje su relevantne za bolest i potrebne za dijagnozu, navodi se u istraživačkom članku.

U kliničkoj studiji za procjenu digitalne maske, nova tehnologija ispunjava uslove kliničke dijagnoze i smanjuje stopu prepoznavanja identiteta na 27,3 odsto. Stopa prepoznavanja identiteta tradicionalnih metoda maskiranja za zaštitu ličnih podataka trenutno je veća od 90 procenata.

Istraživači su takođe otkrili da je upotreba digitalne maske povećala spremnost pacijenata sa očnim stanjima da daju svoje slike lica kao zdravstvene informacije tokom liječenja.

Ovi rezultati ukazuju da digitalna maska ima veliki potencijal u internet bolnicama i telemedicini, navodi Sinhua.

Bonus video: