Na ostrvu u Tihom okeanu pronađeni neočekivani organizmi

Ostrvo Hunga Tonga-Hunga Ha’apai (Hunga Tonga) nije imalo jako dug vijek. Nakon što se 2015. pojavilo usljed vulkanske erupcije, nestalo je usred istog takvog događaja početkom 2022

5170 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot Youtube/NASA Scientific Visualization Studio
Foto: Screenshot Youtube/NASA Scientific Visualization Studio

Kad se 2015. u južnom dijelu Tihog okeana pojavilo novo ostrvo, geolozi, biolozi i ekolozi dobili su jedinstvenu priliku za istraživanje. Takva situacija je idealna za proučavanje prvih formiranja ekosistema, odnosno uvid u to kako mikroorganizmi kolonizuju nova područja.

Ostrvo Hunga Tonga-Hunga Ha’apai (Hunga Tonga) nije imalo jako dug vijek. Nakon što se 2015. pojavilo usljed vulkanske erupcije, nestalo je usred istog takvog događaja početkom 2022. Ali tokom svojih sedam godina postojanja ostrvo je otkrilo neke jako zanimljive tajne, prenosi Index.

Naučnici su u novom istraživanju objavili dokaze o neočekivanoj zajednici mikroorganizama na ostrvu koji resorbuju sumpor i atmosferske gasove, slično organizmima koji se pojavljuju na vrlo različitim staništima - termalnim izvorima na površini ili u morskim dubinama.

"Nismo to očekivali. Mislili smo da ćemo pronaći organizme koje nalazimo prilikom povlačenja lednika ili modrozelenih bakterija, učestalog kolonizatora. Umjesto toga, otkrili smo jedinstvenu grupu bakterija koja resorbuju sumpor i atmosferske gasove”, rekao je ekolog Nik Dragon sa Univerziteta Kolorado, a prenosi Science Alert.

Dragon i njegove kolege sakupili su 32 uzorka tla s različitih površina na ostrvu, od onih u blizini mora pa sve do vrha kratera. Na ostrvu se vrlo brzo pojavio biljni svijet, vjerovatno zahvaljujući sjemenkama u ptičjem izmetu, pa su se naučnici skoncentrisali na prikupljanje uzoraka sa neobraslih područja, a zatim iz njih izvlačili i sekvencirali DNA.

U svim uzorcima s kratera pronašli su bakterije i arheje (prabakterije) iako su ti mikrobi bili manje raznoliki od onih iz obližnjih vegetaciona područja - ali i vrlo specifični. Naime, bilo bi logično da su prvi mikrobi na novom ostrvu došli iz okeana ili ptičjeg izmeta, ali izgleda da to ovdje nije bio slučaj. Stručnjaci pretpostavljaju da su se pojavili iz podzemnih dubina, prenosi N1.

"Ovi jedinstveni mikrobi su se vrlo vjerojatno pojavili zbog svojstava povezanih s vulkanskim erupcijama - puno sumpora i gasova vodonik-sulfida. Mikrobi su bili najsličniji onim pronađenim u hidrotermalnim izvorima, poput Jeloustona", kazao je Dragone.

Iako nije rijetkost da se na tom području iznenada formiraju ostrva, ona obično ne traju previše dugo. U posljednjih 150 godina Hunga Tonga je tek treća takva kopnena masa koja se pojavila i trajala duže od godinu dana.

"Ovakve vrste vulkanskih erupcija imamo širom svijeta, ali one obično ne stvaraju ostrva. Imali smo stvarno jedinstvenu priliku za istraživanje. Niko do sada nije tako sveobuhvatno proučavao mikroorganizme na ovoj vrsti ostrvskog sistema", navodi ekolog.

Bonus video: