Naučnici nisu pronašli atmosferu oko planete slične Zemlji u sistemu zvijezde Trapist

Nedostatak atmosfere znači da na planeti nema vode ni zaštite od zračenja koje dolazi iz kosmosa, rekao je NASA-in vodeći istraživač Tomas Grin

5195 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NASA
Foto: NASA

Naučnici koji teleskopom Veb (Webb) ispituju svemir saopštili su danas da nisu pronašli dokaze da u sistemu zvijezde Trapist, na jednoj od sedam stjenovitih planeta veličine slične Zemlji, postoji atmosferski omotač.

Naučnici su saopštili da otkriće umanjuje šanse da na nekoj od ostalih šest planeta koje kruže oko obližnje zvijezde bude uslova za atmosferu, slatku vodu ili život.

Tim koji predvodi NASA objasnio je da na planeti u sistemu zvijezde Trapist, koji je udaljen 40 svetlosnih godina, postoji izuzetno malo, ili nimalo atmosfere.

Nedostatak atmosfere znači da na planeti nema vode ni zaštite od zračenja koje dolazi iz kosmosa, rekao je NASA-in vodeći istraživač Tomas Grin.

Grin je dodao da bi bio "optimističniji" u pretpostavci da druge planete koje kruže oko male zvijezde Trapist imaju atmosferu da su istraživanja pokazala da je ova planeta ima.

On je objasnio da posmatrana planeta prima zračenje sa svog Sunca četiri puta više nego što Zemlja dobija od svog i da je to mogući uzrok što nema atmosferu.

Naučnici planiraju da nastave posmatranje ostalih šest planeta u sistemu zvijezde Trapist.