Letjelica iz Indije uspješno sletjela na Mjesec

Sonda,Vikram, što na sanskrtu znači hrabrost, odvojila se od pogonskog modula prošle sedmice i od tada je, nakon što je ušla u lunarnu orbitu, poslala fotografije površine Mjeseca

8611 pregleda 11 komentar(a)
Pogled na Mjesec, snimak letjelice Chandrayaan-3, Foto: REUTERS
Pogled na Mjesec, snimak letjelice Chandrayaan-3, Foto: REUTERS

Indijska svemirska letjelica Chandrayaan-3 u srijedu 23. augusta je uspješno spustila svoju sondu Vikram na južni pol Mjeseca, što je prvi put da neka letjelica sleti na tu lokaciju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

fff
foto: Reuters

Prethodni pokušaj indijskog svemirskog programa da pošalje letjelicu na Mjesec propao je 2019. godine, a misija Chandrayaan-3 dolazi svega nekoliko dana nakon što se ruska letjelica Luna-25, prva u posljednjih skoro 50 godina koja je imala istu misiju, srušila na površinu Mjeseca, piše BBC.

Bivši načelnik indijskog svemirskog programa Kailasavadivoo Sivan ranije 23. augusta je istakao da postoje naznake koje ukazuju da će slijetanje na Mjesec biti uspješno.

Prema njegovim riječima, Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) izvršila je korekcije nakon neuspjeha prije četiri godine, kada su naučnici izgubili kontakt sa lunarnim modulom nekoliko trenutaka prije njegovog planiranog slijetanja.

Sonda,Vikram, što na sanskrtu znači hrabrost, odvojila se od pogonskog modula prošle sedmice i od tada je, nakon što je ušla u lunarnu orbitu, poslala fotografije površine Mjeseca.

Indija je 2014. godine postala prva azijska zemlja koja je postavila satelit u orbitu oko Marsa i trebala bi lansirati misiju sa posadom u Zemljinu orbitu u narednih nekoliko godina, počevši od probnih letova bez posade 2024.

Samo Rusija, Sjedinjene Američke Države i Kina su prethodno postigle kontrolisano slijetanje na površinu Mjeseca.

Bonus video: