Indijsko vozilo poslalo s Mjeseca podatke na Zemlju, miruje dok opet ne bude sunca

Poslije neuspjelog pokušaja da sleti na Mjesec 2019. godine, Indija se prošle nedjelje pridružila Sjedinjenim Državama, Sovjetskom Savezu i Kini kao tek četvrta zemlja koja je to postigla

12807 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Indijsko vozilo na površini Mjeseca je prošlo planiranom putanjom i stavljeno je u režim mirovanja manje od dvije nedjelje poslije slijetanja blizu južnog pola Mjeseca, u okviru misije istorijske za Indiju, saopštila je njena ekipa zadužena za tu misiju.

Vozilo miruje jer se dnevno svjetlo na tom dijelu Mjeseca bliži kraju, navodi se u saopštenju Indijske organizacije za svemirska istraživanja, prenijetom danas.

Isključena je sva oprema koju nosi vozilo, a podaci koje je ona prikupila su prenijeti na Zemlju preko "lendera" - letjelice kojom se vozilo spustilo na Mjesec, navodi se u saopštenju.

Očekivalo se da će "lender" i vozilo raditi samo jedan "Mjesečev dan" što je jednako 14 dana na Zemlji.

"Baterija je potpuno napunjena. Solarni panel je orijentisan da primi svjetlost pri sledećem izlasku sunca koji se očekuje 22. septembra 2023. Prijemnik je uključen. Nadamo se uspješnom buđenju za još jedan niz zadataka!", navodi se u saopštenju.

Nije bilo riječi o ishodu potrage za znacima zamrznute vode na površini Mjeseca koji bi mogli da pomognu budućim misijama astronauta, kao potencijalni izvor vode za piće ili za proizvodnju raketnog goriva.

Ove nedjelje, svemirska agencija je saopštila da je potvrđeno prisustvo sumpora i nekoliko drugih elemenata. Vozilo je spektroskopski otkrilo i aluminijum, gvožđe, kalcijum, hrom, titan, mangan, kiseonik i silicijum na površini Mjeseca, navodi se u saopštenju.

Novine "Indijan Ekspres" navode da elektronika na indijskoj opremi na Mjesecu nije napravljena tako da izdrži veoma niske temperature, ispod minus 120 stepeni Celzijusa tokom tamošnje noći. "Mjesečeva noć" takođe traje 14 "zemaljskih dana".

Palava Bagla, naučni pisac i koautor knjiga o indijskom istraživanju svemira, rekao je da će podatke prispjele s Mjeseca prvo analizirati indijski naučnici, a zatim i drugi iz svijeta.

Kada sunce ponovo izađe na Mjesecu, vozilo može i da se ne "probudi" jer elektronika propada na tako niskim temperaturama, rekao je Bagla.

"U Indiji ne postoji tehnologija za izradu elektronskih kola i drugih komponenti koje mogu da prežive duboko hladnu temperaturu Meseca", rekao je on.

Poslije neuspjelog pokušaja da sleti na Mjesec 2019. godine, Indija se prošle nedjelje pridružila Sjedinjenim Državama, Sovjetskom Savezu i Kini kao tek četvrta zemlja koja je to postigla.

Uspješna misija pokazuje rastući plasman Indije kao tehnološke i svemirske sile i u skladu je sa željom premijera Narendre Modija da je to zemlja u jačanju koja potvrđuje svoje mjesto među svjetskom elitom.

Misija je počela prije više od mjesec dana.

Uspjeh Indije uslijedio je samo nekoliko dana pošto je ruska Luna-25 koja je ciljala na istu oblast na Mjesecu, skrenula u nekontrolisanu orbitu i srušila se. Bilo je predviđeno da to bude prvo uspješno rusko slijetanje na Mjesec poslije 47 godina.

Šef ruske svemirske korporacije pod kontrolom države - "Roskosmosa" pripisao je neuspjeh nedostatku stručnosti zbog dugog prekida istraživanja Mjeseca još od posljednje sovjetske misije na Mjesec 1976. godine.

Aktivna od 1960-ih, Indija je lansirala satelite za sebe i druge zemlje i uspješno postavila jedan u orbitu oko Marsa 2014. Indija planira svoju prvu misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici sledeće godine, u saradnji sa Sjedinjenim Državama.

Bonus video: