Pozitivne "nuspojave" klimatskih promjena: Arheološke senzacije - blago u ledu i permafrostu

Led, koji očigledno ipak nije vječan, za čovječanstvo odnosno za generacije koje su uslijedile, sačuvao je senzacionalne stvari poput "Ecija", mumija iz kamenog doba otkrivene 1991.

9268 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Klimatske promjene rijetko prate i neke pozitivne "nuspojave". Ali, kako se čini, bar arheologija profitira od ubrzanog otapanja glečera ili permafrosta, odnosno isušivanja rijeka i jezera.

Proteklih godina zabilježen čitav niz arheoloških senzacija koje su vjekovima doslovno bile konzervirane u ledu, ili onih otkrića koje je voda štitila od radoznalih pogleda, uništavanja ili pljačkanja.

Brojna takva otkrića postala su vidljiva tek nakon otapanja leda. Porast temperature vazduha ili vode koji se bilježi proteklih decenija, ima dramatične posljedice i po nauku. Jer, ono što je milenijumima bilo dobro zaštićeno u hladnoj i vlažnoj klimi, sada je zbog klimatskih promjena izloženo novim uslovima i prijeti mu nestanak u veoma kratkom roku.

Blago u ledu

Led, koji očigledno ipak nije vječan, za čovječanstvo odnosno za generacije koje su uslijedile, sačuvao je senzacionalne stvari poput "Ecija", mumija iz kamenog doba otkrivene 1991. Zahvaljujući izvanrednom stanju u kojoj se nalazio, istraživači su mogli da veoma precizno rekonstruišu kako je "čovjek iz leda" prije oko 5.300 godina živio na području Alpa, između Italije i Austrije.

Arheolozi sve češće arheolozi u planinskim područjima pronalaze impresivna svjedočanstva drama koje su se događale u prošlosti. Baš nedavno su naučnici iz Perua i Poljske predstavili rekonstrukciju mumije "Huanita", djevojčice stare otprilike 14 godina, pripadnice plemena Inka, koja je prije nešto više od 500 godina bila žrtvovana bogovima.

Naime, praktikovanjem krvavog rituala po imenu "kapakoča", pripadnici Inka nadali su se zaštiti bogova od prirodnih katastrofa. Zaleđena mumija pronađena je 1995. godine, na više od 6.000 metara nadmorske visine, kod vulkana Ampato na jugu Perua. Mumija je, zahvaljujući otapanju leda i eroziji tla, upala u krater vulkana. Prije toga se nalazila na jednoj lokaciji Inka na nešto višoj nadmorskoj visini.

Blago u permafrostu

U evropskim Alpima ili u Skandinaviji sve češće se pronalazi oružje, sanke ili komadi odjeće iz rimskog vremena ili iz Srednjeg vijeka. Zbog dobre konzervacije tih nalaza stručnjaci mogu da saznaju mnoštvo detalja o tome kako je izgledao život naših dalekih predaka.

Posebno veliki broj otkrića bilježi se na lokacijama na kojima se permafrost povlači velikom brzinom. Radarski snimci na Antarktiku ispod leda pokazuju slivove prastarih rijeka. Na Aljasci odjednom na svjetlo dana izlaze stara naselja. U Sibiru su istraživači otkrili ostatke tri mamuta koji bi mogli da budu stari i više od tri miliona godina. U Kanadi je otkrivena čak i jedna beba mamuta, kompletno očuvana i potpuno mumificirana.

Trka s vremenom

To su naravno sjajna, slučajna otkrića, ali vrijeme neumoljivo teče. Ono što je danas odlično konzervirano u permafrostu, a radi se o organskim materijalima – za samo nekoliko godina pretvoriće se u tragove boje na tlu.

Otapanje glečera, žestoke padavine, ali naravno i porast nivoa mora, pred arheologiju postavljaju sasvim nove izazove. Velika opasnost prijeti na primjer brojnim antičkim lučkim gradovima na Sredozemlju.

Klimatske promjene ne manifestuju se samo u obliku leda koji se otapa ili poplava, one su zaslužne i za stravične suše.

Ekstremne suše

Za arheologe su to djelimično srećne okolnosti, ali za eko-sisteme i njihove žitelje to je katastrofa. Ribe masovno izumiru, polja više ne mogu da se obrađuju, pitke vode nema.

U Iraku je recimo zbog ekstremne suše u jednom akumulacionom jezeru odjednom "osvanuo" jedan grad star oko 3.400 godina. Njemački i kurdski arheolozi bili su u prilici da nakratko istraže to naselje koje potiče iz bronzanog doba. A onda je opet pod vodom nestao centar Mitanija, jedne od najmisterioznijih kultura antičkog vremena.

U španskom Kaseresu su se zbog suše u jednom akumulacionom jezeru, na lokaciji Gvadalperal odjednom mogli vidjeti dolmeni, kameni spomenici. Ta lokacija se zove inače i "španski Stounhendž".

Spomenik megalitske kulture sastoji se od više od 150 pojedinačnih kamenih blokova i nastao je prije oko 7.000 godina.

Olupine brodova otkrivene su u isušenom koritu rijeke Misisipi u SAD. Mnogo ih ima i u Dunavu u dijelu toka kroz Srbiju: za vrijeme rekordnih suša (i niskih vodostaja) na svjetlo dana izronili su brojni njemački ratni brodovi iz Drugog svjetskog rata. Te olupine predstavljaju opasnost za rječni brodski saobraćaj, ali opasni su i zbog toga što u njima još ima municije, što je rizik i za ljude i za životnu sredinu.

Ugrožen opstanak

Dimenzije tog problema pokazuju se u svoj svojoj "raskoši" i u Brazilu. Zbog velike suše mnoge rijeke na području Amazona nalaze se u vanrednom stanju. Vodostaj rijeke Negro opao je od jula ove godine za oko 15 metara na jednoj lokaciji na kojoj su zbog suše otkrivene praistorijske rezbarije koje pomalo podsjećaju na današnje emodžije, i koje su stare oko 2.000 godina. Aktuelni vodostaj najniži je u posljednjih 120 godinu. Suša ugrožava opstanak tih gravura i same lokacije, upozoravaju arheolozi. Ali, ona prije svega ugrožava opstanak ljudi koji danas tamo žive.

Bonus video: