NASA odlaže povratak astronauta na Mjesec za godinu dana

NASA je planirala da pošalje četiri astronauta u orbitu oko Mjeseca krajem ove godine, ali je let odložila za septembar 2025. zbog tehničkih problema. Prvo ljudsko slijetanje na Mjesec u više od 50 godina takođe je pomjereno s 2025. na 2026.

5298 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američka svemirska agencija NASA saopštila je u utorak da odlaže let do Mjeseca s ljudskom posadom do sljedeće godine, kao i slijetanje na Zemljin satelit za još jednu godinu.

NASA je planirala da pošalje četiri astronauta u orbitu oko Mjeseca krajem ove godine, ali je let odložila za septembar 2025. zbog tehničkih problema. Prvo ljudsko slijetanje na Mjesec u više od 50 godina takođe je pomjereno s 2025. na 2026. godinu.

Vijest iz Nase je stigla jedva sat vremena pošto je kompanija Astrobotik tehnolodži (Astrobotic Tehnology) iz Pitsburga odustala od pokušaja da spusti letelicu na Mjesec zbog curenja goriva.

Svemirska letjelica te kompanije Peregin (Peregrine), lansirana u ponedjeljak u okviru Nasinog komercijalnog lunarnog programa, trebalo je da posluži kao prethdodnica za astronaute. Sljedećeg mjeseca će misiju do Mjeseca pokušati i jedna kompanija iz Hjustona.

NASA se u velikoj mjeri oslanja na privatne kompanije za svoj Artemis program slijetanja na Mjesec s astronautima. Program je dobio ime po mitološkoj sestri bliznakinji Apola, što je bio naziv program u kojem su američki astronauti 60-ih i 70-ih slijetali na Mesec.

Program Artemis zvanično je objavljena 2017. kao dio planova američke svemirske agencije da uspostavi trajno prisustvo u Mjesecu i primijeni tamo naučena saznanja za buduću misiju na Mars.

Prvi let bez posade do Mjeseca – Artemis 1 – izveden je 2022. godine, poslije nekoliko odlaganja.

Artemis 2, koji uključuje posadu koja ne sleće na površinu, odložen je za septembar 2025, rekao je novinarima administrator NASA-e Bil Nelson.

Artemis 3, kojim će prva žena i prva nebijela osoba kročiti na Mjesečevo tlo na južnom polu Mjeseca, trebalo bi da bude u septembru 2026.

"Bezbjednost je naš glavni prioritet i da Artemis timovima damo više vremena da prođu kroz izazove", rekao je Nelson.

Bonus video: