Japan postao peta zemlja na svijetu koja je uspješno postavila modul na Mjesec

Modul je sletio u mali krater čiji je prečnik oko 300 metara a nazvan je Šioli, a tu je mogao i da iskrca svoja dva mini rovera kojima treba da vrše analize

6839 pregleda 0 komentar(a)
Japanska letjelica SLIM na Mjesecu, Foto: Reuters
Japanska letjelica SLIM na Mjesecu, Foto: Reuters

Japanska mala svemirska letjelica SLIM koja je u subotu sletjela na Mjesec dotakla je tlo na oko 55 metara od svog cilja, što označava visoki nivo preciznosti, javila je danas Japanska agencija za istraživanje svemira Jaksa.

Time je postignut i cilj da modul sleti u krugu od 100 metara u odnosu na planirano mjesto sletanja.

Japanska svemirska agencija takođe je danas objavila prve snimke sletanja svoje sonde na Mjesec, što predstavlja veliki uspjeh za petu zemlja na svijetu koja je tu postavila modul. Japan je to uspio poslije SAD-a, Sovjetskog Saveza (sada Rusija), Kine i Indije.

Japanska misija imala je i ozbiljan nedostatak, problem sa solarnim panelima zbog čega je Jaksa morala da ugasi njegovo električno napajanje manje od tri sata poslije njegovog sletanja na Mjesec, da bi štedjela baterije radi kasnijeg mogućeg ponovnog poljetanja.

Japanska agencija smatra da je moguće da će solarni paneli modula ponovo proraditi kada ugao Sunca na mjestu gdje je sletio bude promijenjen.

Modul je sletio u mali krater čiji je prečnik oko 300 metara a nazvan je Šioli, a tu je mogao i da iskrca svoja dva mini rovera kojima treba da vrše analize.

Bonus video: