Cilj United Grupe, nulta neto emisija, odobren od strane Inicijative naučno zasnovanih ciljeva (SBTi)

Ciljevi zasnovani na nauci, kako ih prepoznaje (SBTi), pružaju snažan okvir kompanijama da se kreću ka smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, obezbjeđujući usklađenost sa najnovijim klimatskim saznanjima i ciljevima Pariskog sporazuma

4136 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: United Media
Ilustracija, Foto: United Media

United Grupa, vodeća telekomunikaciona i medijska kompanija u Jugoistočnoj Evropi, saopštila je danas da je joj je uspješno odobren cilj – nulta neto emisija do 2040. godine od strane Inicijative naučno zasnovanih ciljeva (SBTi).

U okviru United Grupe u Crnoj Gori posluju Telemach kompanija i njeni servisi EON i Total TV, a medijski sadržaj emituje televizija Nova M i medijska kuća Vijesti. Posvećenost kompanije održivosti životne sredine je u skladu sa pristupom zasnovanim na nauci, naglašavajući hitnost ublažavanja klimatskih promjena. SBTi je takođe potvrdio kratkoročne i dugoročne ciljeve United Grupe, što dodatno potvrđuje posvećenost kompanije stalnom poboljšanju svojih napora u pogledu održivosti.

Ciljevi zasnovani na nauci, kako ih prepoznaje (SBTi), pružaju snažan okvir kompanijama da se kreću ka smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, obezbjeđujući usklađenost sa najnovijim klimatskim saznanjima i ciljevima Pariskog sporazuma. Ovi ciljevi su usmjereni na ograničavanje globalnog zagrijavanja na 1,5°C iznad preindustrijskih nivoa, sprječavajući posljedice klimatskih promjena i promovišući otporne, održive poslovne prakse.

"Ova potvrda naglašava čvrstinu ekoloških ciljeva United Grupe u vrijeme kada je zaštita klime od suštinskog značaja. Prepoznajući našu odgovornost da se vodimo ovim primjerom, posvećeni smo smanjenju naših emisija, dok istovremeno podstičemo transformacione promjene u različitim industrijama. Koristeći moć digitalizacije, posebno uz mogućnosti koje pruža 5G tehnologija, nastojimo da omogućimo i ubrzamo opšte smanjenje u industriji, obezbjeđujući zajednički i značajan doprinos globalnim naporima protiv klimatskih promjena”, izjavila je Miriam Di Traglia, Izvršna direktorka za usaglašenost, rizik i održivost United Grupe.

U nastavku su navedeni odobreni naučno zasnovani ciljevi United Grupe:

• Ukupni neto-nulti cilj

United Grupa B.V se obavezuje da će dostići neto nultu emisiju gasova staklene bašte u cijelom lancu vrijednosti do 2040. godine.

• Ciljevi za kratkoročni period

United Grupa B.V. se obavezuje da će do 2030. godine smanjiti apsolutne emisije gasova sa efektom staklene bašte obima 1 i 2 za 90% u odnosu na baznu 2020. godinu. United Grupa B.V. se takođe obavezuje da će do 2030. godine smanjiti apsolutne emisije gasova sa efektom staklene bašte obima 3, koje pokrivaju kupljene proizvode i usluge, kapitalna dobra, aktivnosti vezane za gorivo i energiju, kao i poslovna putovanja za 40% u odnosu na baznu 2022. godinu.

Više detalja o našim ciljevima možete pronaći na SBTi sajtu (ovdje) i pretragom za United Grupa B.V.

United Grupa već bilježi obećavajuće rezultate sprovedenih inicijativa za smanjenje emisija, uključujući nadogradnju opreme objekata, implementaciju energetski efikasnih mreža i usluga (npr. FTTH i 5G), elektrifikaciju vozila, postavljanje solarnih panela malih razmjera i nabavku zelene energije. Dodatno, United Grupa je investirala i u četiri velika projekta proizvodnje solarne i obnovljive energije vjetra u Bugarskoj, koji će koristiti i solarnu i energiju vjetra. Kompanija se obavezala da održava značajan angažman sa dobavljačima i da prioritet daje integraciji novih energetski efikasnih karakteristika u svoje proizvode. Ovaj strateški pristup ne samo da podržava smanjenje emisija u cijelom lancu vrijednosti, već i ističe posvećenost kompanije stalnim inovacijama i saradnji, težeći ka održivoj i otpornoj budućnosti.

Kontakt za medije:

Alexandra Delvenakiotis, United Group’s Vice President Corporate Affairs

Email: media@united.group

O United Grupi:

United Grupa sa sjedištem u Holandiji, vodeći je telekomunikacioni i medijski operator u Jugoistočnoj Evropi. Kompanija posluje u osam zemalja, ima preko 15,5 miliona korisnika, približno 15.000 zaposlenih, kao i godišnje prihode od oko 2,7 milijardi eura. United Grupa ima najširu pokrivenost mrežom u regionu i nudi korisnicima najatraktivniji izbor TV sadržaja iz cijelog svijeta. Značajna ulaganja u digitalnu infrastrukturu, medijski sadržaj i tehnologiju, osiguravaju izvrsnost proizvoda i usluga koje pruža korisnicima. United Grupa je od marta 2019. godine u većinskom vlasništvu BC Partners, jedne od najvećih investicionih kompanija u svijetu. Za više informacija, posjetite https://united.group

O Inicijativi naučno zasnovanih ciljeva:

Inicijativa za ciljeve zasnovane na nauci (SBTi) je globalno telo koje omogućava kompanijama da postave ambiciozne ciljeve za smanjenje emisija u skladu sa najnovijim klimatskim saznanjima. Fokusirana je na ubrzanje kompanija širom svijeta da prepolove emisije pre 2030. godine i postignu neto nultu emisiju pre 2050. godine. Inicijativa je rezultat saradnje između CDP, Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija, Instituta za svjetske resurse (VRI) i Svjetskog fonda za prirodu (WWF), a dio je obaveza Globalnog neprofitnog saveza “We Mean Business Coalition”. SBTi definiše i promoviše najbolje prakse u postavljanju ciljeva zasnovanih na nauci, pruža resurse i smjernice za smanjenje prepreka za usvajanje, nezavisno ocjenjuje i odobrava ciljeve kompanija.

Bonus video: