Analiza koja je izazvala burne reakcije: Srbi su najstariji narod

Prema tvrdnjama iz analize Anatolija Kljosova, potomci Noinog sina prvo naselili u donjem toku Dunava, što je prostor današnje Srbije, a od tamo su otišli na sjever
920 pregleda 231 komentar(a)
DNK, Foto: Science.org
DNK, Foto: Science.org
Ažurirano: 21.09.2013. 09:44h

Biolog sa Harvarda objavio je niz knjiga u kojima tvrdi da je Balkan pradomovina svih Slavena pa i Rusa. Analizom gena, R1A1 koji je najčešći u dinaridskom području Balkana i naziva se 'ilirskim', zaključio je da su od Srba potekli svi današnji Slaveni, te većina evropskih naroda.

Ti su geni stari 12.000 godina, dok su drugi stari oko 4 do 7 hiljada godina, a svi indoevropski narodi u Evropi imaju više od 40 odsto tog gena, kako tvrdi 67-godišnji Kljosov.

Prema studiji više od 60 odsto tog gena imaju južni Slaveni u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori, a ista se koncentracija nalazi na sjeveru Evrope, u Danskoj, na sjeveru Njemačke, na jugu Skandinavije i u Velikoj Britaniji.

Tako su se, prema tvrdnjama iz analize Anatolija Kljosova, potomci Noinog sina prvo naselili u donjem toku Dunava, što je prostor današnje Srbije, a od tamo su otišli na sjever.

Na osnovu mutacija genetske haplo grupe Kljosov je zaključio da su Slaveni došli sa Balkana. Osim toga zaključio je da je i indijska kasta arijevaca nastala dolaskom Slavena sa područja Srbije u Indiju, prije više od 3.850 godina.

Praslaveni dinarskih gena koji su na Balkanu živjeli prije 12.000 godina došli su nakon više od 200 generacija u istočnu Evropu, a petsto godina kasnije dolaze sve do južnog Urala. Zatim se pojavljuju u Indiji.

Ova je teorija izazvala burne reakcije širom svijeta. Ruski biolog Kljosov od 1990. živi u SAD-u.

Bonus video: