Drevni Filistejci došli su iz Evrope, tvrde naučnici - Vijesti.me
NOVO DNK TESTIRANJE POKAZALO

Drevni Filistejci došli su iz Evrope, tvrde naučnici

Uprkos tome što su bili poznati, odakle su došli prije nego su naselili područje koje je sada južni Izrael i Gaza ostalo je zagonetka

Urađena DNK analiza na kosturima koje su iskopali arheolozi u Izraelu 2016. godine
Urađena DNK analiza na kosturima koje su iskopali arheolozi u Izraelu 2016. godine (Foto: Reuters)

Drevni Filistejci, čije je porijeklo decenijama predstavljalo zagonetku za naučnike, došli su na Bliski istok iz južne Evrope prije više od 3.000 godina, pokazalo je novo DNK testiranje.

DNK analiza je sprovedena na kosturima koje su iskopali arheolozi u Izraelu 2016. godine, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Science Advances.

Filistejci su u Bibliji opisani kao najveći neprijatelji Izraelaca. Div Golijat bio je Filistejac kao i Dalila zbog koje je stradao legendarni ratnik Samson.

Zbog njihove loše reputacije, ime im je postalo sinonim za necivilizovanost. Uprkos tome što su bili poznati, odakle su došli prije nego su naselili područje koje je sada južni Izrael i Gaza ostalo je zagonetka, prenosi agencija Hina.

Filistejci u Bibliji opisani kao najveći neprijatelji Izraelaca
Filistejci u Bibliji opisani kao najveći neprijatelji Izraelaca(Foto: Reuters)

Bilo je različitih teorija, od toga da su im preci sa Egeja ili sjevernog Levanta ili da su zapravo lokalna kultura.

"Naša studija je pokazala po prvi put da su Filistejci došli u ovu regiju u 12. vijeku prije Hrista", rekao je Daniel Master, vođa arheološkog tima u Aškelonu, priobalnome gradu u kojem je otkriveno prvo filistejsko groblje.

Više od stotinu uzoraka kostura poslato je njemačkom Institutu Maks Plank. DNK je pronađen kod njih 10, uglavnom u unutrašnjim kostima uha.

"Iako DNK sugeriše da potiču iz južne Evrope, ipak treba uzeti u obzir da postoje neka ograničenja vezana za testiranje 3.000 godina starog DNK", rekla je Mihal Feldman, arheo-genetičarka koja je radila na studiji.

"Komponenta naslijeđena od predaka potiče iz Evrope, ili konkretnije iz južne Evrope, tako da su preci Filistejaca morali preći Sredozemlje i došli su u Aškelon negdje između kraja bronzanog i početka gvozdenog doba", istakla je.

Ko su bili Filistejci?

Filistejci su bili "narod mora", što je naziv koji se koristi i za njihove savremenike Feničane, a Biblija ih opisuje kao smrtne neprijatelje Izraelaca, navodi Hina.

Trgovci i moreplovci, nisu praktikovali obrezivanje i jeli su svinjetinu i pse, za šta postoje dokazi otkriveni na drugim nalazištima u još četiri filistejska grada, Gazi, Gathu, Ašdodu i Ekronu.

Nakon otkrića njihovog groblja 2016. godine, profesor izraelske arheologije sa Harvarda Lavrens Stager rekao je da Filistejci imaju reputaciju "necivilizovanih pijanica", ali je utvrdio da se zapravo radi o vrlo kulturnom narodu, specijalizovanom za proizvodnju vina i ulja.

Pošto su njihovu kulturu opisivali neprijatelji, pretvorili su je u divljaštvo. Odatle i dolazi moderna upotreba izraza "filistejac" (filistar) za nekulturnu osobu.

Filistejci su najpoznatiji iz Starog zavjeta, iz tekstova koje su pisali njihovi susjedi i zakleti neprijatelji, drevni Izraelci.

Knjiga Samuelova opisuje kako su Filistejci zaplijenili Kovčeg saveza i zatim dvoboj ratnika Golijata i snalažljivog Davida koji ga je pobijedio kamenom ispaljenim iz praćke.


Vidi sve komentare

Najčitanije iz sekcije Nauka