Nivo mora raste brže nego što su pokazale projekcije UN

Prema izvještaju iz 2007. nivo mora bi mogaa da se podigne između 18 i 59 santimetara u ovom vijeku, ne računajući mogućnost bržega otapanja grenlandskoga i antarktičkog leda
72 pregleda 8 komentar(a)
more, Foto: Www.shutterstock.com
more, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 28.11.2012. 07:58h

Nivo mora raste 60 odsto brže nego što su pokazivale projekcije Ujedinjenih nacija i ugrožava područja uz samu obalu od Majamija do Maldiva.

Izvještaj je predstavljeno na razgovorima UN o klimatskim promjenama koji se održavaju u Kataru.

Izvještaj pokazuje i da su temperature više nego što su pokazivala predviđanja UN.

"Globalno otopljenje se nije usporilo", rekao je Stefan Rahmstorf autor istraživanja sprovedenog na Institutu za istraživanje klime u Potsdamu u kojem su upoređene projekcije UN sa onim što se zaista dogodilo u periodu od početka 20-ih godina 20. vijeka do 2011.

Studija je pokazala da se prema satelitskim podacima nivo mora podizao za 3,2 mm godišnje, odnosno 60 odsto brže od 2 mm godišnje koliko je predvidio panel UN-a za klimatske promjene.

Prema izvještaju iz 2007. nivo mora bi mogaa da se podigne između 18 i 59 santimetara u ovom vijeku, ne računajući mogućnost bržega otapanja grenlandskoga i antarktičkog leda.

Tokom prošlog vijeka nivo mora se podigao za 17 santimetara.

Rahmstorf je kazao da procjene pokazuju da bi u ovom vijeku nivo mora mogao da se podigne za 50 santimetara do metar, a možda i više. Pod uticajem viših temperatura otopilo bi se više leda na kopnu što bi povećalo količinu vode u okeanima.

Tada bi područja na obali - od pacifičkih ostrva i Bangladeša do Tokija i Njujorka ugrozile oluje, erozija i, u najgorem slučaju, potop.

Predstavnici gotovo 200 zemalja prisustvovali su sastnaku u Dohu kako bi pokušali da ostvare napredak u postizanju sporazuma o smanjenju emisije plinova od 2020.

Međuvladin panel za klimatske promjene upozorava da bi povišene temperature mogle da uzrokuju više poplava, suša, odrona zbog čega će se smanjiti zalihe vode i hrane za sve veću svjetsku populaciju.

Bonus video: