Nikšićanki Konstantini Maraš povelja za humanost

"Konstantina svojim djelima i svim onim što je do sada pokazala zaslužuje Povelju humanosti”, rekao je Grbović prilikom uručenja priznanja
275 pregleda 8 komentar(a)
Konstantina Maraš, Foto: Privatna arhiva
Konstantina Maraš, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 16.11.2018. 18:57h

Nikšićanki Konstantini Maraš, koja je donirala bubreg sugrađaninu Iliji Bulajiću, predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, uručio je Povelju za humanost.

Grbović je rekao da je Maraš još jedna heroina iz Nikšića koja je donirajući bubreg spasila život sugrađaninu, što je svojevrsni podvig.

"Lokalna uprava ima odranije uspješnu saradnju sa Konstatinom, koja je pokrenula i projekat otvaranja narodne kuhinje u Nikšiću, koji će biti realizovan u narednom periodu. Konstantina svojim djelima i svim onim što je do sada pokazala zaslužuje Povelju humanosti”, rekao je Grbović prilikom uručenja priznanja.

On je podsjetio da je Povelja humanosti uručena 18. septembra na Dan oslobođenja Nikšićanki Tatjani Vukićević, koja je donirala bubreg komšiji i drugu svojih sinova, dvadesetogodišnjem Nikoli Mijuškoviću.

Grbović je najavio da će na narednoj sjednici nikšićke Skupštine biti odlučeno da Opština ustupi prostor za narodnu kuhinju, čiji će rad organizovati Maraš.

Opština Nikšić, kako je navela Maraš, uvijek je nesebično podržala i njene ranije projekte.

”Ponosna sam na svih 48 naših akcija u prethodnoj godini. Sada pripremamo projekat narodne kuhinje koja će biti otvorena u maju naredne godine i tradicionalno organizujemo akciju podjele novogodišnjih paketića”, rekla je Maraš.

Ona je saopštila da će još jedan mladić iz Nikšića ”zahvaljujući njoj ići na transplantaciju, a donor će biti takođe Nikšićanka”.

”Riječ je o još jednoj lijepoj priči o humanosti, što je pohvalno za cijelu Crnu Goru”, kazala je Maraš.

Govoreći o predstojećem projektu narodne kuhinje, Maraš je saopštila da će najveći donatori u tom projektu biti nikšićki preduzetnici i da će svima kojima je neophodno biti obezbijeđen besplatn obrok.

”Radimo sa Centrom za socijalni rad, treba da se uključi Crveni krst i NVO Romska inicijativa, a finansiraće nas međunarodna organizacija iz Njemačke. Projekat je više nego održiv, jer se radi na drugačijem nivou”, kazala je Maraš.

Ona ja saopštila da će dobijena novčana sredstva, koje joj je Opština darivala uz Povelju, uplatiti firmi koja će izvoditi radove na adaptaciji prostora narodne kuhinje.

Bonus video: