NSA radi na tome da masovno hakuje kompjutere širom svijeta

Grinvold tvrdi da je NSA navodila potencijalne žrtve na lažirane Facebookove i Google stranice
102 pregleda 2 komentar(a)
špijun, kompjuter, Foto: Shutterstock.com
špijun, kompjuter, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.03.2014. 20:44h

Američka Agencija za nacionalnu bezbjednost (NSA) ubrzano radi na tome da masovno hakuje kompjutere širom svijeta, tvrdi Glen Grinvold, američki novinar i saradnik Edvarda Snoudena, odbjeglog analitičara NSA, koji je dobio azil u Rusiji, piše Blic.

Na sajtu firstlook.org on navodi da se u tajnim dokumentima koje je Snouden odnio sa sobom nalaze novi detalji u vezi sa tehnologijom koju NSA koristi kako bi inficirala milione kompjutera virusnim implantima. Oni Agenciji omogućuju da upada u računare i da sa stranih internet i telefonskih mreža isisava podatke.

Infrastruktura NSA nalazi se u štabu Agencije u Fort Midu u Merilendu, kao i u bazama za prisluškivanje u Velikoj Britaniji i Japanu.

Prema pisanju The Intercepta, NSA je za špijuniranje koristila i lažne Facebookove stranice putem kojih je distribuirala zlonamjerni softver i prikupljala podatke sa računara posjetilaca.

Grinvold tvrdi da je NSA navodila potencijalne žrtve na lažirane Facebookove stranice, te je zatim koristeći tehnike "man-in-the-middle" i "man-on-the-side" prenosila podatke sa napadnutih računara.

Facebookovi predstavnici su se oglasili saopštenjem da nemaju nikakvih informacija o takvim aktivnostima i kazali da su takvi napadi nemogući ako se stranicama pristupa "sigurnim", HTTPS, protokolom, koji je uveden kao početno zadan prošle godine.

Korištenje lažiranih Facebookovih stanica navodno je uslijedilo nakon što je pala efikasnost drugih vrsta napada, poput ciljane elektronske pošte sa zlonamjernim sadržajem ili navođenja korisnika na otvaranje linkova prema zlonamjernom sadržaju, piše hrvatski Bug.

Prema ranijim izvještajima, NSA je navodno koristila i lažirane Googleove stranice za prikupljanje podataka sa računara posjetilaca.

Bonus video: