Odrastali u Švajcarskoj, biznis odlučili da pokrenu u Crnoj Gori

Roditelji su u početku sumnjivo odmahivali glavom. Ovi po prirodi čestiti, vrijedni i skromni mladići, počeli su da rade prošle godine sa dva radnika, u iznajmljenom prostoru bivše fabrike obuće “Lenka”
921 pregleda 22 komentar(a)
Global industrial solutions, Foto: Jadranka Ćetković
Global industrial solutions, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 16.09.2018. 19:31h

Dok veliki broj mladih sa sjevera i iz Bijelog Polja svoju budućnost traže u nekoj od zemalja zapada, braća Haris i Rejhan Dašo Kos, rođeni i odrasli u Švajarskoj, odlučili su da biznis pokrenu u Crnoj Gori, i da budućnost vežu za rodni kraj svojih roditelja, ako ikako bude moguće.

Ljetni raspusti od djetinjstva provedeni u selu Bistrici, rodnom selu roditelja, spojeni sa željom da im tri troje djece ne zaborave svoje korijene, nauče jezik i kulturu, a i to što “nigdje nebo nije tako plavo”, ‘postarali’ su se za Harisov osjećaj da je njegovo “srce u Bistrici, a domovina Crna Gora”.

Roditelji su u početku sumnjivo odmahivali glavom. Ovi po prirodi čestiti, vrijedni i skromni mladići, počeli su da rade prošle godine sa dva radnika, u iznajmljenom prostoru bivše fabrike obuće “Lenka”.

Danas firma „Global industrial solutions“, koja se bavi proizvodnjom i montažom visoko kvalitetne LED tehnologije za voznu industriju, kao i testiranjem LED-a i kontrolom drugih proizvoda za međunarodno tržište, ima deset radnika a naredne će taj broj biti utrostručen. Radnici se obučavaju u Švajcarskoj, a proizvodi najmijenjeni isključio za izvoz, mahom u zapadne zemlje.

“Posao je složen, isporuka mora da bude besprekorna, jer poslije nas nema ko da popravlja, ukoliko nešto nije urađeno kako treba”, kaže Haris.

U početku nije bilo lako, ali su ubrzo sve barijere uklonjene. Haris kaže da na Birou rada u Bijelom Polju nisu uspjeli da nađu kvalitetan kadar, zbog čega su bili prinuđeni da zaposlene šalju u Švajcarsku, na tri sedmice.

“I pored toga što Bijelo Polje ima veliku nezaposlenost, mladi ljudi moraju da pokažu više spremnosti da ulažu u sebe i da se osposobljavaju za različite poslove. Da ne čekaju da posao dođe do njih a ovo je izvrsna prilika za mlade ljude koji žele da se obuče i nauče posao i kada se ukaže prilika nađu posao”, kazao je on.

Zahvaljući toj firmi, od ove godine učenici bjelopoljske Srednje elektroekonomske škole, imaju mogućnosti da se upoznaju na koji način funkcioniše proizvodni proces i tako steknu ne samo teorijsko, već i primijenjeno znanje. Ugovor sa školom je plod saradnje sa ministarstvom prosvjete, kroz učešće u projektu “Stručno je ključno”.

Dašo priča da su nakon završetka više tehničke škole ubrzo shvatili da nisu za posao od 9 do 5 i prvo su svoj biznis pokrenuli u Švajcarskoj.

“Ja sam isti biznis pokrenuo u Švajcarskoj, i iz toga se rodila zajednička ideja za širenje poslovanja u Crnoj Gori. Onda smo zaustavili širenje firme u Švajcarskoj i jedan dio biznisa prebacili u Crnu Goru”, priča Dašo.

Haris ističe da su povoljnije ponude imali u Rumuniji i Bugarskoj, gdje im je nuđen i prostor, ali da je za odluku o Crnoj Gori prevagnulo srce. Kažu da im je važno da njihovi zaposleni budu zadovoljni i srećni.

Trude se da svoj biznis predstave Švajcarcima, pa da i oni pokrenu svoj biznis ovdje.

“Nekoliko nih je dolazilo u Crnu Goru da se upoznaju sa mogućnostima biznisa, a kada se čujemo telefonom, oni samo pričaju o Crnoj Gori. Želimo da budemo promoteri poslovanja za švajcarske kolege, koje upoznajemo sa povoljnostima i održivosti biznisa, i da ih kroz prezentacije upoznamo da mogu da budu konsultanti ili pokretači biznisa”, kaže Haris.

Njima je, što poslovnim savjetima, što ohrabrivanjem, u pokretanju biznisa najviše pomogao Bjelopoljac Vladan Čampar.

Haris kaže da su ga višegodišnje master studije medicinske tehnike u Bernu, donekle sprječavale da se i ranije punom snagom posveti razvijanju biznisa u Crnoj Gori, ali da će i ta znanja pokušati da primijeni u budućem poslovanju.

On je uvjeren da u Crnoj Gori može da se popravi poslovanje, naročito dovođenjem stranih investitora.

“U Bijelom Polju postoje povoljnosti što se tiče poreza, radne snage, benfita za pokretanje posla u biznis zonama. Uopšte, cijela Crna Gora nije dovoljno prepoznata i reklamirana kao pogodno tle za biznis, ali i građani treba više da se vode samoinicijativom. Bio sam po primorju, svugdje po restoranima, hotelima, rade Bosanci, Srbijanci, a malo je Crnogoraca”.

Poslovođa zadovoljan, neće u inostranstvo

Poslovođa Adis Mahmutović, koji od početka vodi firmu zadovoljan je.

“Stručno znanje sam stekao u Švajcarskoj, a išao sam i na obuke proizvodnje i montaže u Švedskoj, kako bi se upoznao sa procesom montaže, i time kako funkcioniše finalni proizvod. Pronašao sam sebe u ovom poslu, često putujem na dodatne edukacije”, kazao je Mahmutović, dodajući da njega ne privlači da traži posao u inostranstvu.

Najbolji ugovor do sada za tri voza u Brazilu

Firma je do sada izvozila za Švajcarsku, Njemačku, Italiju, Francusku, Švedsku, Norvešku, a najbolji ugovor ovih dana je sklopljen u Rio de Ženeiru, u Brazilu, u kojem će raditi kompletnu LED rasvjetu na tri voza, koji će saobraćati do svetog brda Korkovado, na kojem se izdiže spektakularna statua Isusa Hrista, visoka 38 metara.

Bonus video: