Niko nije ostao zakinut u Budvi

“Neraspoređena“ samo Komunalna policija, gdje se planira da se za izbor načelnika raspiše konkurs
75 pregleda 23 komentar(a)
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.12.2016. 08:02h

Svih devet stranaka do tančina su među sobom podijelile sve funkcije koje čine buduću vlast u Budvi. Trudeći se da niko ne bude zakinut, praktično su svi otišli zadovoljni nakon troipočasovnog sastanka u kancelarijama SNP-a u Budvi.

Prvi put u političkoj praksi ustanovljen je model rotirajućeg gradonačelnika, pa će to prve dvije godine biti lider Demokrata Dragan Krapović, a njegovo mjesto u oktobru 2018. preuzeće nosilac liste DF-a Marko Bato Carević.

Rotirajuće će biti i mjesto menadžera grada - prve dvije godine pokrivaće ga kadar DF, a druge dvije Demokrata. Isto je sa mjestom šefa lokalnog parlamenta, koje će prve dvije pokrivati DF, a druge dvije Demokrate.

Ostale funkcije će biti na četiri godine. Demokrate su dobile Sekretarijat za finansije, Sekretarijat za urbanizam, Sekretarijat za pravnu zaštitu, Službu za javne nabavke, Službu za naplatu komunalija, kao i najprofitabilniju firmu - Turističku organizaciju Budve, a postaviće i direktora Akademije znanja i Sportsko rekreativnog centra “Budva“.

DF-u je pripao Sekretarijat za investicije, Sekretarijat za društvene djelatnosti, te “Vodovod i kanalizacija“, “Pogrebne usluge“, “Mediteranski sportski centar“ te “Parking servis“, kao i Služba zaštite i spasavanja i gradska Biblioteka.

SNP ima mjesto potpredsjednika Opštine, koje će zauzeti šef opštinskog odbora Veselin Marković. Pripašće mu i upravljanje Komunalnim preduzećem. Osim glavnog administratora grada, Demos dobija Sekretarijat za gradsku infrastrukturu, direktora JU “Muzeja i galerije“ i predsjednika Savjeta JU “Grad teatra“. Koalicija “Budva mora - SDP, URA i LP“ je takođe dobila značajne funkcije - SDP je pripalo mjesto potpredsjednika Opštine, koje će zauzeti njen šef u Budvi Mihailo Đurović, URA je uzela Sekretarijat za lokalnu samoupravu, dok je LP preuzeo „Mediteran reklame“.

Jedino je ostala “neraspoređena“ Komunalna policija, gdje se planira da se za izbor načelnika raspiše konkurs. Izbor predsjednika Opštine biće obavljen 29. decembra, za kada je zakazana sjednica SO.

I DPS sprema kandidata

DPS će imati svog kandidata za predsjednika Opštine, potvrdio je juče “Vijestima“ njen lider u Budvi i još aktuelni gradonačelnik Srđa Popović. On nije želio da otkriva ime kandidata, koje će ubrzo javnosti biti saopšteno.

S obzirom da je opozicija promovisala Krapovića kao svog kandidata, a da DPS najavljuje svoga, to će izbor novog predsjednika Opštine, kako to pravilnik nalaže, biti sproveden tajnim glasanjem. Odbornici, njih 33, će se odrediti tako što će na listici zaokruživati jednog od dva kandidata.

Mandat će dobiti onaj kandidat koji osvoji najmanje 17 glasova, odnosno mora imati apsolutnu većinu. To znači da svih 17 odbornika opozicije mora da glasa za Krapovića.

Bonus video: