Zbog opozicije opet mjere teritoriju Kosova

Predsjednik Hašim Tači juče je kazao u godišnjem obraćanju Skupštini da “ovaj sporazum je pravičan” i da je uU skladu sa Ustavom i interesima Kosova
6 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Savo Prelević
Hašim Tači, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.12.2016. 07:56h

Kosovska vlada odlučila je da ekspertska komisija, uz uključenost Evrospke unije i američke ambasade, premjeri teritoriju države, u naporu da ubijedi opoziciju da ne gube ništa teritorije u sporazumu sa Crnom Gorom.

Sporazum je jedan od posljednjih uslova EU za ukidanje viznog režima Kosovu, a tamošnja opozicija odbija da ga podrži jer smatra da ih je Crna Gora oštetila za 8.200 hektara zemlje.

Predsjednik Hašim Tači juče je kazao u godišnjem obraćanju Skupštini da “ovaj sporazum je pravičan” i da je uU skladu sa Ustavom i interesima Kosova.

On je rekao da je reakcija protiv demarkacije odraz uskog političkog interesa i stručnog neznanja, i nije ni nacionalni cilj ili trijumf argumenata. “S toga će naša država stati iza svih međunarodnih obaveza koje je preuzela na sebe”, kazao je.

Premijer Isa Mustafa rekao je da je na nedavnom sastanku sa premijerom Duškom Markovićem u Skadru razgovarao i o demarkaciji, te da su dve strane konstatovale da su komisije uradile dobar posao. Crna Gora je, dodao je Mustafa, izrazila volju da pomogne koliko može u vezi sa ovim pitanjem.

Bonus video: