Predsjednika opštine Budva biraju žrijebom

Koalicije “Budva mora” i “Bura budi Budvu” p re d ložiće svoga kandidata za gradonačelnika ukoliko ne bude dogovora
82 pregleda 66 komentar(a)
opozicija, Budva, Foto: Vuk Lajović
opozicija, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.12.2016. 08:08h

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) i Demokrata do noćas u 18 časova treba da odluče pristaju li da na dvije godine dijele mjesto predsjednika opštine Budva. Prema predlogu koji su Frontu i Demokratama dostavili iz ostatka opozicije po dvije godine na čelu Budve bili bi Marko Bato Carević (DF) i Dragan Krapović iz Demokrata.

Na sinoćnjem sastanku opozicije predloženo je da žrijebom bude određeno kome će pripasti prvi dvogodišnji mandat, uz objašnjenje da bi se time izbjegao dalji rascjep unutar opozicionog bloka u Budvi. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, kompromisno rješenje trebalo bi da smiri strasti između dvije najjače opozicione struje u gradu, a takav model izbora gradonačelnika predložili su predstavnici manjinskih opozicionih partija okupljenih oko koalicija “Budva mora - URA, SDP, LP” i “Bura budi Budvu - SNP, Demos”. Predstavnici tih koalicija ranije su tražili od budvanskih čelnika Fronta i Demokrata da se dogovore, najavljujući da će u suprotnom predložiti svog kandidata.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da su manje stranke prdložile model rotirajućeg predsjednika opštine, s obzrim na to da u opoziciji nema spora oko raspodjele ostalih funkcija u izvršnoj vlasti.

“Manjnske stranke nijesu se mogle dogovoriti treba li prvi mandat da pripadne Krapoviću ili Careviću, zbog čega je dogovoreno da se to odluči žrijebom. Ukoliko na večerašnjem sastanku ne bude prihvaćen predlog o rotirajućem predsjedniku i žrijebanju, dvije koalicije, će ponuditi svoga kandidata za gradonačelnika”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Opozicione partije nijesu uspjele da se dogovore o formiranju nove vlasti u Budvi ni dva mjeseca nakon izbora zbog nesporazuma oko izbora predsjednika opštine.

Opozicija ima 17 od 33 odbornička mjesta u budvanskom parlamentu, i do sada je imenovala samo predsjednika Skupštine opštine - Veselina Markovića iz SNP-a. Predsjednik opštine je i dalje Srđa Popović iz DPS- a. Opozicija ima većinu i u Kotoru, ali ne može da se dogvori o preuzimanju vlasti.

Bonus video: