Demos: Javni servis da bude profesionalan i društveno autonoman

"Ironija situacije je da '"brigu'" o Javnom servisu najviše izražavaju mediji koji su novinarsku profesiju srozali na najniži nivo, brutalno služeći formalnim i neformalnim centrima moći"
1 komentar(a)
RTCG, Foto: Luka Zeković
RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.12.2016. 12:52h

Demos je apelovao na ostale političke partije da se odluke o daljem funkcionisanju RTCG donesu na demokratski i zakonski način, van političkih uticaja.

"Očigledno je da vlast DPS-a, navikla na kontrolu ovog društveno važnog medija koji finansiraju svi građani Crne Gore, nastoji da sputa zakonski epilog nastale situacije. To vlast čini na više načina, a posebno vidljivo preko medijskih punktova koje kontroliše. Ironija situacije je da '"brigu'" o Javnom servisu najviše izražavaju mediji koji su novinarsku profesiju srozali na najniži nivo, brutalno služeći formalnim i neformalnim centrima moći", navodi se u saopštenju Demosa.

Dodaju da je apsolutno neprihvatljiva "već ustanovljena praksa da generalni direktori odlaze iz RTCG uz nenormalno visoke otpremnine, izvedene na različite metode".

"Ta pojava je u direktnoj suprotnosti sa iskustvima drugih zaposlenih u crnogorskom društvu, a posebno sa nemilosrdnim ishodima za radnike u zatvorenim preduzećima. Stoga, nameće se samo jedan zaključak – da se radi o nagradama za poslušnost prema vrhu vlasti i specijalnim službama. Demos podsjeća da je nivo funkcionisanja javnog servisa jedan od bitnih indikatora stanja demokratije, te se zato zalaže za ishode u nastaloj situaciji, koji će obezbijediti visok stepen profesionalizma i društvene autonomnosti", saopšteno je iz Demosa.

Bonus video: