Podgorica slavi Dan oslobođenja: Bez kolektora nema razvoja

Glavni problem je što brojna naselja još nemaju fekalnu i atmosfersku kanalizaciju
179 pregleda 4 komentar(a)
Podgorica grad, Foto: Vesko Belojević
Podgorica grad, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 19.12.2016. 08:26h

Glavni grad danas će obilježiti 19. decembar - Dan oslobođenja Podgorice.

Administrativni, ekonomski, kulturni i sportski centar Crne Gore, Podgorica prema zvaničnim projekcijama iduće godine će imati preko 200 000 stanovnika, kojima je stalno prebivalište glavni grad, što je svrstava u srednje evropske gradove po veličini.

Prema popisu iz 2011. u Podgorici je te godine bilo ukupno 187.085 stanovnika.

Međutim, broj izdatih zdravstvenih knjižica u Podgorici - čak preko 240 000, govori koliki broj ljudi je prisutan u gradu, što nameće pitanje da li glavni grad razvojem prati porast broja stanovništva.

Iz Glavnog grada „Vijestima” nijesu odgovorili na pitanja šta planiraju i u kojem smjeru da razvijaju glavni grad u narednom periodu, šta smatraju da nedostaje Podgorici.

Glavni infrastrukturni problem, po mnogima je, što brojna naselja još nemaju fekalnu i atmosfersku kanalizaciju, kao i to što je sadašnji kolektor, izgrađen za grad od 75.000 stanovnika.

Pored toga, postrojenje se sada nalazi bukvalno u centru grada, jer su u tom dijelu Podgorice „nikle” brojne zgrade.

Iz Glavnog grada godinama najavljuju da će početi projekat izgradnje novog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, investicije koja će vrijedjeti nekoliko desetina miliona eura.

“Broj stanovnika značajno se uvećava iz godine u godinu, a time i potreba većeg i bržeg infrastrukturnog razvoja grada. Treba istaći da u 21. vijeku postoje čak i cijela naselja, pa i opštine shodno novoj teritorijalnoj organizaciji Glavnog grada, koje nijesu pokrivene sistemom fekalne kanalizacije”, istakao je predsjednik Odbora Demokrata Glavnog grada i predsjednik Kluba odbornika u Skupštini Glavnog grada Vladimir Čađenović.

On smatra da je jedan od najkrupnijih problema u glavnom gradu staro postrojenje kolektora, ograničenog kapaciteta, kao i to da je u široj okolini gotovo nemoguće boraviti u većem dijelu dana.

“Postoje načini da se i prije izgradnje novog postrojenja neprijatnosti koje izaziva rad starog postrojenje mogu u relativno kratkom roku eliminisati, ali za tako nešto naprosto ne postoji želja onih čija je to obaveza. Nedopustivo je ovoliko dugo čekanje izgradnje novog postrojenja, a naročito pri činjenici da su rokovi za njegovu izgradnju iz predizbornih programa vlasti davno istekli”, navodi Čađenović.

Prostorno planiranje, kojim se kako je naveo, omogućava betonizacija cijelih kvartova u kojima gotovo da nema ni kvadrata zelenih površina predstavlja takođe veliki problem.

“Devastacija korita rijeka, neuređenost obala, loša putna infrastruktura na ruralnom dijelu glavnog grada samo su neki od problema u Podgorici. Ne smijemo zaboraviti da je 2016. godinu obilježilo nicanje čudovišta ili nakaze na obali Morače pored hotela 'Podgorica', čime se trajno grubo narušava izgled grada. To što Gradsko pozorište u 2016. godini nije još izgrađeno, najbolje pokazuje nesposobnost, neodgovornost i bahatost ovakve vlasti koja traje u kontinuitetu od 2000. godine”, smatra Čađenović.

Neće slati poklone i čestitke

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović kazao je premijeru Dušku Markoviću da se rukovodstvo Podgorice pridružilo njegovoj inicijativi za racionalizaciju svih troškova administracije, tako da iz Glavnog grada neće biti slanja novogodišnjih čestitki i poklona.

"Razvojni potencijali Podgorice su odlučujući za ukupni razvoj Crne Gore i stoga se moraju jačati i bolje valorizovati kroz partnerski odnos Glavnog grada i Vlade Crne Gore", saopšteno je nakon sastanka Markovića sa Stijepovićem i predsjednikom Skupštine Đorđem Suhihom. Svečanoj sjednici Skupštine grada, koja će početi u podne, danas neće prisustvovati odbornici opozicije. U čast obilježavanja Dana oslobođenja, Glavni grad i Turistička organizacija Podgorice organizuju za sve sugrađane svečano kićenje novogodišnje jelke na Trgu nezavisnosti. Gradonačelnik Stijepović i ministar prosvjete Damir Šehović otvoriće novi vrtić u Zagoriču.

Bonus video: