Kako Brajović planira da vrati opoziciju u parlament: Neformalni razgovori, formalne ponude

“Čuli ste neubičajenu ponudu premijera koji je nakon završenih izbora pozvao opoziciju da participira u Vladi”, podsjetio je Brajović, dodajući da se ne treba uslovaljavati raznim ponudama i predlozima”, kazao je Brajović
21 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Skupština Crne Gore
Ivan Brajović, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 16.12.2016. 18:29h

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, kazao je da planira da preduzme konkretne korake kako bi se opozicija vratila u parlament.

Brajović je rekao da se ne može prenebregnuti činjenica da opozicioni poslanici još nijesu u parlamentu.

“Ja sam predstavio i upozano kolege sa određenim koracima koje ćemo preduzeti, a neki pomaci se već vide jer su formirani poslanički klubovi”, kazao je Brajović nakon sastanka sa ambasadorima EU.

On je kazao da korake koje planira da preduzme u cilju povratka opozicije u parlament obuhvataju neformalne razgovore i formalne ponude.

“Čuli ste neubičajenu ponudu premijera koji je nakon završenih izbora pozvao opoziciju da participira u Vladi”, podsjetio je Brajović, dodajući da se ne treba uslovaljavati raznim ponudama i predlozima”, kazao je Brajović.

On je dodao da je gotovo 95 odsto poslanika formiralo poslaničke klubove – samo još nijesu poslanici Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

“Sve treba preduzeti da se dijalog o razvojnim prioritetima i interesima Crne Gore vodi u parlametu i da svi budemo svjesni da moramo voditi računa o interesu Crne Gore”, naveo je Brajović.

On je ukazao da je faktička situacija da su naredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori 2020. godine. “Nikad ne znate šta će se desiti u mandatom periodu”.

“Svima je, a vlasti najviše stalo do toga da se kompletan postupak oko događaja od 16. oktobra završi. Vjerujem da će nadležni organi doći u priliku da brzo podignu optužnicu”, kazao je Brajović

Na pitanje da ima li spremu ponudu za opoziciju, Brajović je odgovorio da o tome ne razgovara sa medijima nego sa predstavnicima poslanika.

On je ocijenio da ambasadori podržavaju stav da se dijalog mora voditi u parlaemantu.

Ambasador Slovačke u Podgorici, Roman Hloben, kazao je da ambasadori EU podržavaju napore predsjendika Skupštine po pitanju povrataka opozicije u parlament.

On je kazao je da je konstruktivan politički dijalog jedini način rješavanja svih pitanja u društvu.

“Jedino tako možemo da prevaziđenmo sve probeme koji postoje ili u politici ili u ekonomiji, socijalnoj agend”, kazao je Hloben.

Na pitanje da li je upozant o uslovima opozcije za povratak u Skupštinu, Hloben je kazao da ne želi da se miješa u te procese.

Brajović je kazao da će vlast i dalje čvrsto biti posvećena pristupanju EU i NATO-u, jer je to strateško opredeljnje države.

“Zato što našoj državi ne trebaju dalje i nove podjele već okupljanje oko vrijednosti koje jačaju državnost Crne Gore”, rekao je Brajović na sastanku sa ambasadorima država članica EU.

On je ocijenio da nema nikakve sumnje da je Crna Gora čvrsto na tom kursu.

“Crnoj Gori su pristupanje EU i NATO alijansi dva neodvojiva prioritetna spoljno politička cilja i to je prirodni nastavak težnji za suštinskom nezavisnoščću Crne Gore”, rekao je Brajović.

Kako je naveo, EU je evropskim državama i narodima za šest decenija djelovanja osigurala mir, stabilnost i ekonomski prosperitet.

“Samim tim i naša integracija u EU i NATO važna je stavka u očuvanju teritorijanog integriteta, političke stabilnosti i stvaranje uslova za ekonomski i socijalni razvoj u zajednici evropskih država i naroda”, kazao je Brajović.

On je dodao da zbog toga borba za Crnu Goru, kao ravnopravnog člana evroatlantske zajednice, mora da bude intenzivnija.

Prema njegovim riječima, integracioni procesi nijesu samo puke obaveze na papiru, niti je motiv za njihovo sprovđenje samo politički.

“Na tom putu za Crnu Goru je najvažnije usvajanje evropskih vrijednosti”, kazao je Brajović.

On je ocijenio da Crna Gora u 21. vijeku treba da bude primjer za region.

“Crna Gora svojim primjerom, radom, zalagnjem, vrijednostima, mora da ispiše straniice istorije ciljelog našeg regiona, omogućavajući aktivne integracije svim državama regiona u evropske tokove”, poručio je Brajović.

On je ocijenio da to nije i neće biti lak zadatak.

”Ove zadatke moraju ispunjavati svi poslanici i poslanice uz trud, rad i kontinuirano zalagnje za razvijeniju Crnu Goru”, smatra Brajović.

On je kazao da Skupština mora da radi mnogo efkasnije.

“Parlament u punom sastavu najbolje radi, jer ćemo samo na taj način imati mogućnost da se u njemu salušaju sva mišljenja i stavovi za i protiv”.

Brajović je poručio da će Skupština čuvati osnove vrijednosti društva i biti ključno mjesto političkog dijaloga i rješavanja svih pitanja od značaja za demokratizaciju crnogorskog društva.

Šef Delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav, rekao je da je Delegacija spremna da sarađuje sa novom vladom sa ciljem bržeg pristupa Crne Gore EU.

On je dodao da je jasno da se pregovori Crne Gore sa EU nastavljaju na uobičajeni način.

Kako je podsjetio, prije dva dana Crna Gora je u pregovorima sa EU otvorila još dva nova poglavlja.

"Otvaranje poglavlja je važan korak, ali sada je pred vama ozbiljan posao koji treba da bude urđen na polju socijalne politike i poljoprivrede, jer će mjere koje je potrebno implementirati donijeti korist građanima Crne Gore i približiti vas EU", ocijenio je Orav.

Bonus video: