DF: Na izbore da idemo sa jednim kandidatom

Opozicija bi istovremeno formirala i opozicioni parlament od 39 članova, koji bi se sastajao paralelno sa sjednicama Skupštine Crne Gore. Odluke bi, prema tom poredlogu, bile donošene prostom većinom
0 komentar(a)
DF, Foto: Boris Pejović
DF, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.12.2016. 06:30h

Demokratski front (DF) traži od građanske opozicije da nastupi sa zajedničkim kandidatom na predsjedničkim izborima 2018. godine, saznaju “Vijesti”. U predlogu sporazuma koji su čelnici Demokratskog fronta nedavno ponudili predstavnicima Socijaldemokratske partije, Demokrata i koalicije “Ključ” traži se da opozicione partije formiraju paralelnu vladu i parlament, koji bi građanima pokazali da opozicija ima konkretna riješenja.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, čelnici Fronta predlažu da na lokalnim izborima u Nikšiću opozicionari ponude zajedničkog kandidata za gradonačelnika. U Frontu smatraju da bi takav potez ujedinio opoziciju i predstavio građanima pouzdanu alternativu vladi Duška Markovića. Time bi se, kako smatraju, pokazalo da su opozicioni lideri sposobni da vladaju državom, ali bi i se pojednostavila komunikacija između opozicionara.

Prema tvrdnjama sagornika “Vijesti” iz Fronta, opoziciona vlada bi imala kabinet od osam članova, koji bi činili predsjednici stranaka.

“Opozicioni kabinet služio bi kao izvršno tijelo i sastajao bi se svake nedelje, paralelno sa sastancima Vlade. Na tim sastancima utvrđivali bi alternativnu politiku Markovićevoj Vladi, a odluke bi se donosile prostom većinom”, tvrdi sagovornik “Vijesti”, navodeći da bi kabinet odobravao sve akcije u komunikaciji sa Markovićevom Vladom.

Predlogom Fronta predviđeno je i da opoziciona vlada ima 17 ministara, koji bi bili postavljeni proporcionalno broju mandata. Ministri bi, kako se navodi, bili fokusirani na svoje resore i ujedno bi bili i opozicioni portparoli za te resore.

Opozicija bi istovremeno formirala i opozicioni parlament od 39 članova, koji bi se sastajao paralelno sa sjednicama Skupštine Crne Gore. Odluke bi, prema tom poredlogu, bile donošene prostom većinom. Sagovornici “Vijesti” tvrde da bi prvi potez opozicione vlade bio predstavljanje programa obaveznih izbornih reformi koje će garantovati slobodne i fer izbore. Te reforme bi, kako se navodi, služile kao preduslov za eventualne pregovore o povratku u Skupštinu Crne Gore.

Predstavnici građanske opozicije su u srijedu ponudili Frontu predlog platforme za povratak opozicije u parlament. Platformom se, između ostalog, traži da Demokratska partija socijalista (DPS) odredi datum parlamentarnih izbora kako bi opozicija prekinula bojkot. U platformi, koja je trebalo da bude dostavljena Markoviću nakon potvrde Fronta, zahtijeva se da izbori budu najkasnije do 2018. godine.

Traži se i parlamentarna istraga navoda o pokušaju državnog udara na dan izbora. Opozicija u platformi navodi da slobodni izbori nijesu mogući dok se do kraja ne rasvijetle navodi o državnom udaru.

Oni zahtijevaju i da se sprovede istraga o izbornim zloupotrebama.

U platformi građanske opozicije se pojašnjava da bi se opozicija vratila u parlament od trenutka kada DPS prihvati datum ponavljanja parlamentarnih izbora i da bi tada započeo dogovor o uslovima održavanja ponovljenih izbora.

Predsjedništvo Demokratskog fronta (DF) juče je najavilo da će razmotriti platformu građanske opozicije, poručujući da bi u ostvarenju ciljeva pomoglo formiranje opozicione Vlade i parlamenta sa 39 poslanika. Čelnici Fronta podsjetili su da su ostatku opozicije dostavili predlog o zajedničkom vanparlamentarnom djelovanju opozicije na koji još čekaju odgovor.

“Predsjedništvo DF-a će političku platformu koju smo dobili od Velike koalicije Ključ, Demokrata i SDP-a u kasnim večernjim satima, očigledno zajedno sa predstavnicima sredstava javnog informisanja, razmotriti u narednih nekoliko dana”, navodi se u saopštenju Fronta.

Ističući da je odbijena njihova ponuda o organizaciji protesta zbog “izborne krađe i lažnog državnog udara”, iz Fronta su pojasnili da su nakon toga izašli sa kompromisnim predlogom koji sadrži ideje koje su iznošene na zajdničkim sastancima opozicije. U tom političkom savezu navode da njihov predlog definiše precizan put koji vodi ka smjeni sadašnje Vlade i organizovanju novih izbora zasnovan na jedinstvu opozicije i stvaranju pouzdane i kompetentne alternative sadašnjoj vlasti. Oni su pojasnili da bi to pomoglo formiranju opozicione Vlade i parlamenta koga bi činilo 39 poslanika opozicije.

“Pošto se bojkot pokazao kao najefikasnije sredstvo u borbi protiv režima, DF će se i dalje zalagati da se uz pomoć tog političkog sredstva organizuju novi izbori koje bi pripremila prelazna koministarska vlada”, tvrde u Frontu.

Demokrate podržale predlog, ali traže da se izjasne i ostali

Iz Demokratske Crne Gore kazali su da im je prihvatljiva ponuda za formiranje vlade u sjenci, navodeći da ona ima smisla ako je svi opozicioni politički subjekti prihvate.

“Što se tiče ideje o prelaznoj vladi, koja bi podrazumijevala i učešće DPS-a, za Demokrate je takva ideja neprihvatljiva, jer bismo mi pogazili čvrsto obećanje, dato građanima od momenta osnivanja da sa DPS-om, Milovim, Duškovim ili bilo čijim, nećemo ni u kakvim kombinacijama. Međutim, ako takva varijanta bude prihvatljiva za sve ostale, nećemo biti smetnja, ali u njoj nećemo učestvovati”, navode u stranci Alekse Bečića.

Oni navode da je formiranje nestranačke vlade najbolji model, jer njeni članovi ne bi bili direktno zainteresovani za izborni rezultat.

Bonus video: