Opština Rožaje nikako da pokaže račune o trošenju: Unutarpartijski sukobi, nezadovoljni Nurkovićem?

Iz kabineta predsjednika Opštine nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti“
120 pregleda 3 komentar(a)
Opština Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Opština Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 14.12.2016. 20:38h

Rožajska Opština pola godine kasni sa usvajanjem završnog računa budžeta za 2015. godinu.

Zakon o finansiranju lokalne samouprave precizira da predlog završnog bužeta utvrđuje predsjednik Opštine i dostavlja ga Skupštini Opštine do kraja maja tekuće, za prethodnu godinu.

Izvor “Vijesti” iz Bošnjačke stranke (BS) tvrdi da jedan od razloga kašnjenja usvajanja tog dokumenta mogu biti unutarpartijski sukobi na lokalnom nivou.

“Unutar BS-a duže traje nezadovoljstvo radom predsjednika Opštine Ejupa Nurkovića zbog čega su u partiji stvorene najmanje dvije struje. Dok prva podržava gradonačelnika, u drugoj vlada mišljenje da bi njegova smjena bila korisna za stranku, što su pokazali i parlamentarni izbori na kojima smo u Rožajama imali značajan pad povjerenja. A neusvajanje završnog računa je valjan razlog za razrješenje predsjednika Opštine“, kazao je sagovornik „Vijesti“.

Dodao je da se o takvom scenariju u stranačkim redovima još samo nezvanično priča, s obzirom na to da preovladava mišljenje da se po cijenu svega mora očuvati jedinstvo BS: “Koje bi Nurkovićevom smjenom i te kao bilo dovedeno u pitanje”.

Kao drugi razlog za neusvajanje završnog računa, funkcioner BS-a navodi raskid lokalne koalicije sa SDP-om.

Iako je koalicija raskinuta krajem jula, u SDP-u, navodno, nije bilo volje da podrže izvjesna nenamjenska trošenja para iz budžeta.

„Koalicija je već bila poljuljana, pa su se iz SDP-a sve češće čule primjedbe na način trošenja novca, čak i određene sumnje u regularnost pojedinih rashoda“, kazao je funkcioner BS-a.

Iz kabineta predsjednika Opštine nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti“.

Prethodna četiri mjeseca BS sama obavlja vlast u Rožajama, odnosno nema potrebnu većinu za usvajanje bitnih odluka.

Za to vrijeme održane su dvije sednice Skupštine opštine, od kojih je jedna bila svečana povodom Dana Opštine.

Zvanično se još ne nazire kraj pregovora sa SD-om o formiranju nove lokalne koalicije, pa je neizvjesno kada će građani biti upoznati na koji način su njihove pare trošene lani.

Bonus video: